O asociație din Turda ce luptă pentru bunăstarea animalelor, târâtă în instanță de Colegiul Medicilor Veterinari

Asociaţia Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie (Asociaţia READC) din Turda a fost acționată în judecată pentru răspundere delictuală de Colegiul Medicilor Veterinari din România și de fostul președinte al acestei instituții, Liviu Harbuz. Procesul are loc la Curtea de Apel București iar primul termen de judecată are loc astăzi, 7 iunie.

Reprezentanții Asociaţiei READC susțin că în proces fostul președinte ANSVSA, Liviu Harbuz invocă drept prejudiciu pierderea funcției politice mai exact pe cea de candidat la Primăria Piatra Neamț.

Asociaţia READC susține că Harbuz ar fi promis ca rezolvă problema câinilor fără stăpân din Piatra Neamț Neamț, promisiune pe care nu a onorat-o când a deținut funcția de președinte al ANSVA, nici când a fost președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România și nici când a fost parlamentar. „Or, noi aceasta promisiune falsă am combătut-o și nu calitatea sa de medic veterinar (într-o speță similară, domnul Harbuz a pierdut la CEDO unde s-a constatat că cei ce l-au criticat nu au adus atingere vieții sale private https://hudoc.echr.coe.int/fre#{„itemid”:[„001-214214”]} – Cauza CEDO 44332/16, 44829/16, 44839/16).
În plus, în dosarul cu ANI acesta a fost obligat sa demisioneze ca și consilier local din Piatra Neamț. Conflictul de interese generat de deținerea funcție de președinte la ANSVSA și de membru Colegiului Medicilor Veterinari a fost dovedită și prin soluția din procesul cu ANI, dar și de recenta DECIZIE CCRO nr. 455/2022 link – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/263994 prin care s-a respins excepția de neconstițuionalitate formulată de CMVRO care a solicitat, în esență, să se constate ca nu exista incompatibilitate între funcțiile ocupate în CMV și ocuparea, în același timp, și a altor funcții la ANSV sau DSVSA. CCRo a stabilit că legea este constituțională și că nu se poate ocupa în aceeași timp și funcții din Colegiul Medicilor Veterinar și din ANSVA, așa cum am arătat noi de mai mulți ani. La toate acestea se adaugă și sentința Dl. Dr Vet Paul Alexandru de acum 15 ani la care am mai făcut referire și declarațiile președintelui CMV Suceava – link – https://www.monitorulsv.ro/Local/2022-10-26/Presedintele-CMV-Suceava-reclama-incalcarea-legii-functionari-publici-care-sanctioneaza-si-apara-in-acelasi-timp-medicii-veterinari
Așadar, suspiciunea noastră este și a fost mai mult decât întemeiată”, explică organizația turdeană.

Reprezentanții Asociaţia READC susțin că neaplicarea programului Național strategic de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor poate duce la un atentat asupra sănătății publice. „A se vedea revagiile făcute de virusul COVID, virusul antirabic având o rată a mortalității mult mai mare). În acest sens menționăm Decizia CCRo nr. 23/2018 unde a fost admisă sesizarea noastră de către CCRo.
Menționăm ca am descoperit aceste aberații ca simplu ONG(organizație non guvernamentală) urmărind firul logic a neaplicării vaccinului antirabic și considerăm că în interiorul sistemului sanitar veterinar persoanele direct implicate aveau cunoștință dar nu aveau puterea demarării proceselor datorită presiunii exercitate din funcții duble deținute. Astfel „Afacerea bicefală” ca acuză este reală deoarece nici Colegiul Medicilor Veterinari nu a atacat acest ordinul care frânează sau chiar blochează vaccinarea antirabică și nici ANSVSA pentru a putea îndeplini vaccinarea antirabică obligatori. Ba chiar s-au opus excepției de neconstituționalitate formulate de noi ce a dus la Decizia CCR nr. 23/2018.
Încasările la Colegiul Medicilor Veterinari, cu gestionarea registrului de CMV și înscrierea animalelor în RECS, considerăm că pe de o parte arată interesul financiar și pe de altă parte considerăm că sunt neconstituționale”, a explicat Asociaţia READC.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut