O arteră rutieră strategică din Turda, modernizată la standarde europene

Un proiect important de infrastructură rutieră s-a finalizat în Turda. Este vorba despre modernizarea unei străzi strategice din oraș, care face legătura pe de o parte cu drumul european E 81 și iar pe de altă parte cu zona centrală și cu artera ce duce spre cartierul Turda Nouă și Câmpia Turzii.

Strada 22 Decembrie se află în zona industrială a orașului iar investiția investiția derulată cu fonduri europene a permis aducerea acestei artere la standarde europene.

Prin derularea proiectului de modernizare a coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Turda s-a urmărit reducerea până în anul 2024 a emisiilor de CO2 în zona ce face obiectul investiției cu 4.1% ca urmare a reducerii utilizării autoturismelor cu 7.8% prin creșterea utilizării transportului public în comun (ca urmare a înființării de benzi dedicate transportului public de persoane, introducerii in transportul în comun a două autobuze electrice de capacitate medie (8-9 m), implementării unui sistem de e-ticketing) și prin creșterea utilizării mijloacelor de transport velo, prin înființarea de piste de biciclete și implementarea unui sistem de bike-sharing. De asemenea, s-a vizat creșterea până în anul 2024 a numărului de utilizatori a transportului în comun în zona de studiu a proiectului cu 12.9% ca urmare a realizării unor măsuri destinate încurajării utilizării transportului alternativ (autobuze electrice, implementarea unui sistem de e-ticketing, modernizarea stațiilor de transport în comun, crearea unui sistem de management al traficului)

Un alt obiectiv a fost legat de dezvoltarea până în anul 2024 a sistemului de transport velo prin realizarea 1,715 km de piste de biciclete și dezvoltarea unui sistem de închiriere de biciclete la nivelul ariei de studiu, pentru o creștere estimată de 20% a numărului de utilizatori.

Proiectul a mai urmărit reducerea nivelului de poluare fonică cu 40% datorită achiziționării, prin intermediul proiectului, a 2 autobuze electrice ce emit 50 de decibeli față de autobuzele din dotarea prezentă care emit 80 de decibeli.

 

„De la achiziționarea a 2 autobuze electrice și construcția a 6 stații de transport public până la implementarea sistemului de e-ticketing și construirea a 1,215 km de benzi separate pentru transportul public, totul a fost implementat în baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Dar nu e doar despre infrastructură! 🚲 Lansarea sistemului de închiriere biciclete, construirea a 3 stații de închiriere și achiziționarea a 30 de biciclete este ceea ce face proiectul eco-friendly. În plus, cu noul sistem de management al traficului, pistele de biciclete modernizate și traseele pietonale amenajate, confortul urban este cu totul altul! Această transformare a străzii 22 Decembrie nu a fost lipsită de provocări, dar cu ambiție și determinare, am depășit orice obstacol și am reușit să ducem acest proiect la final. Valoarea totală a proiectului, 29,193,000.54 lei, reflectă angajamentul nostru pentru a avea un oraș modern, cu infrastructură europeană”, a anunțat primarul Cristian Matei.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut