Numărul săracilor continuă să crească la Cluj

Clujul nu e doar orașul bogăției ci și al sărăciei. Dovadă că față de anul trecut numărul beneficiarilor de carduri sociale a crescut semnificativ. Persoanele cu venituri reduse, beneficiare ale cardurilor sociale, primesc o nouă tranșă de bani pentru alimente și mese calde.

Sprijinul financiar are o valoare de 250 de lei și se acordă o dată la două luni. La Cluj sunt eligibili peste 21.458 de beneficiari, mai mult cu 988 persoane față de luna august a anului 2023.

Sumele vor fi virate începând cu 14 august în cardurile sociale, destinate pentru alimente și mese calde.

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt: persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei; familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Potrivit datelor de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi și Inspecţie Socială Cluj, la nivelul județului 2711 persoane primesc ajutor de incluziune, 261 de persoane primesc ajutorul pentru susținerea familiilor cu copii, 125 sunt pentru ajutorul pentru familiile monoparentale, 7453 sunt adulți cu handicap accentuat grav, 323 sunt copii cu handicap accentuat, 6587 sunt adulți cu handicap grav, 1544 sunt copii cu handicap grav, 1797 sunt adulți cu handicap mediu iar 531 sunt copii cu handicap mediu. De asemenea, 7 beneficiari sunt persoane fără adăpost.

În luna august a anului trecut, 20470 de persoane au primit tichete sociale în programul Sprijin pentru România în județul Cluj.

În anul 2024, vor mai fi acordate, pe lângă ajutorul din august, încă două tranșe de bani, în lunile octombrie și decembrie. Însă, pe lângă acest tip de sprijin privind cardurile sociale, beneficiarii vor mai primi în acest an și pachete cu produse alimentare, în valoare de 125 de lei, după cum au mai anunțat, la începutul acestui an, oficialii din Guvern. Când se vor acorda aceste alimente încă nu se știe. Cert este că nu înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru a nu fi asimilate politic, în campanii.

Reamintim că autoritățile centrale au aprobat, în acest an, o serie de modificări privind ajutoarele sociale, majoritatea aplicabile de la anul. Sunt schimbări atât în ceea ce privește valoarea ajutorului, cât și a categoriilor de beneficiari, ceva mai restrânse. Mai exact, începând de anul viitor până în 2027, suma va fi redusă la jumătate, respectiv la 125 de lei, și va fi alocată la 6 luni.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut