Număr uluitor de amenzi date la Cluj pentru nepurtarea măștii în pandemie

Peste 11.000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiștii clujeni de la începutul pandemiei ca urmare a nerespectării dispozițiilor privind purtarea măștii de protecție.

Potrivit unor date transmise de IPJ Cluj la solicitarea ziarului Făclia, în perioada de referință 10.11.2020 – 28.02.2022, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au aplicat un număr de 11.196 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor privind masca stipulate în Legea 55/2020. IPJ Cluj nu a putut preciza care este valoarea acestor amenzi, arătând că nu sunt individualizate în machetele de raportare de la nivelul unității.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, pe 15 februarie, că ordonanța de urgență prin care a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise este neconstituțională.

CCR a luat această decizie după ce a constatat că Guvernul Orban nu a cerut avizul Consiliului Legislativ pentru ordonanța prin care s-a stabilit instaurarea obligativității purtării măștii de protecție, potrivit articolului 79. Astfel că întreaga ordonanță este neconstituțională.

Articolul prevede că „Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României” și că „înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ se stabilesc prin lege organică.”

După decizia CCR privind neconstituționalitatea ordonanței de urgență prin care a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care au fost amendate pentru nerespectarea acestei legi vor putea merge în instanță pentru anularea măsurii.

Doar cei care nu au plătit încă amenda vor reuși să scape și de somații și de penalizări. Persoanele care au plătit deja amenzile nu vor putea să-și recupereze banii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut