Nu ratați ediția tipărită de luni, 25 iulie, a ziarului Făclia

Cotidianul Făclia continuă să ofere un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variate. Iată ce puteţi citi în ediția de luni, 25 iulie:

Alfabetul Scripor

Invenția unui clujean a cucerit o lume întreagă: Alfabetul tactil al culorilor, extensia alfabetului Braille care elimină barierele cromatice dintre nevăzători și lumea normală. Alfabetul tactil al culorilor – cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Paul Scripor – este un concept bazat pe completarea alfabetului Braille și este folosit doar pentru culori. Această standardizare cromatică inovatoare, ușor de învățat și universală permite persoanelor cu dizabilități vizuale (cecitate, ambliopie, acromatopsie/daltonism) să identifice, să scrie, să citească, să recunoască și să diferențieze în mod tactil, culorile. Este, deci, un instrument special conceput pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu dizabilități vizuale, oferindu-le egalitate în șanse.

U Cluj a trecut cu bine și de meciul cu Universitatea Craiova

U Cluj a remizat, scor 1-1, cu CS Universitatea Craiova, în etapa a doua a Superligii, într-o partidă desfășurată duminică seara la Mediaș. Fotbaliștii lui Erik Lincar au dominat categoric prima parte a meciului, reușind să deschidă scorul chiar din minutul 6, prin Ioan Filip, ratând, de asemenea, mai multe oportunități uriașe de a se desprinde pe tabela de marcaj. Oltenii au echilibrat meciul în repriza a doua, reușind egalarea în min.64, prin Papp. U Cluj trece cu bine, astfel, de începutul de sezon, în care au jucat cu cele două echipe de pe podium anul trecut, FCSB și Universitatea Craiova.

Simeze clujene | Bijuterii arhitecturale nebănuite

Arta fotografică, se știe, cuprinde o gamă largă de obiective. Mai puțin cunoscute sunt însă porțile, balcoanele și zăvoarele Clujului, pe lângă care trecem adesea fără a le observa. Lenke Kegye este artistul fotograf care ne atrage atenția asupra acestor bijuterii, cum le numește ea. I-am aflat povestea în interviul acordat ziarului Făclia.

Lupta polițiștilor clujeni cu mafia lemnului

România a pierdut o treime din suprafaţa sa împădurită. O realitate dezastruoasă, pe care responsabilii nu au făcut nimic s-o schimbe. Potrivit datelor oficiale, judeţele în care au loc defrişări masive ilegale sînt Suceava, Harghita, Argeş și Maramureş. În aceeaşi manieră au dispărut mari suprafeţe de pădure şi din judeţul Cluj. În ultimii ani, pădurile din acest judeţ, în special cele din zona Apusenilor, au fost supuse unor defrişări sălbatice, prin care responsabili silvici, politicieni şi alţi potentaţi fără scrupule şi fără măsură, au făcut zeci de miliarde.

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut