„Nu mă uita”

Ziua de 24 aprilie, data la care armenii de pretutindeni comemorează genocidul început în anul 1915, a fost marcată la Cluj-Napoca prin evenimentul organizat de Uniunea Armenilor – Sucursala Cluj și Institutul de Armenologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima”, sub patronajul E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România. Moderatorul manifestării a fost domnul Karen A. Sebesi, președintele Sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România.

Organizatorii au pregătit cu această ocazie o serie de scurte interviuri și fotografii-document dezvăluind celor de față povești de viață marcate de ororile îndreptate asupra poporului armean acum mai bine de un secol. Totodată, au fost reactualizate în memoria clujenilor nume importante de intelectuali armeni de pe pământul românesc, prin intervenția filmată a domnului Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România.

A fost o reală plăcere prestația adusă de tinerii studenți ai Conservatorului clujean, al căror repertoriu a fost în deplină consonanță cu momentul comemorativ. Îi amintesc pe toți: Marius-Aram Niță/pian, Antonia Arpaș/pian, Vanessa Chepteni/vioară, Iosif Lucaci și Grațian Țimerman, ambii pian. Finalul evenimentului i-a aparținut pianistului Péter Kolcsár.

„Ne vom aminti, fiecare după științele și puterile noastre, de martirii noștri canonizați la comemorarea centenarului genocidului armean. Astăzi, câțiva tineri extrem de talentați ni se alătură printr-un concert comemorativ”, a spus Karen A. Sebesi, mulțumind interpreților, colaboratorilor, gazdelor și invitaților prezenți în cadrul evenimentului.

E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, a reamintit referirile oficiale din partea României la genocidul armean și a subliniat faptul că țara noastră poate avea o contribuție importantă la recunoașterea internațională a acestui eveniment tragic.

„Trebuie să le spunem copiilor, să știe că a existat acest eveniment, avem un milion jumătate de sfinți. Tații, bunicii, rudele lor au murit, iar ei au fost primiți de acest stat frumos, de această Regină Mamă. Astăzi avem o comemorare tristă, dar există speranță! Avem tineri printre noi, care-și regăsesc sau caută rădăcinile armene și sunt convins că, aceia găsindu-le, vor putea da mai departe această frumoasă cultură”, a mărturisit Vakar Istvan, membru de onoare al comunității armenești clujene.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut