„Nu este de mirare că 16 senatori și deputați au decis sa părăsească grupurile parlamentare PNL”

Rândurile senatorilor și deputatților care părăsesc grupurile parlamentare PNL se îngroașe, pe zi ce trece, numărul lor ajung\nd acum la 16.

Unele voci susțin că „hemoragia internă” din partid va continua și în perioada următoare. Era de așteptat, având în vedere rezultatul alegerilor, atrag atenția unii specialiști.

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, calea aleasă de „echipa câștigătoare” de la Congresul din septembrie s-a dovedit nu doar riscantă în plan guvernamental, ci și distructivă pe plan intern, în partid.

„După victoria sa certă însă nu și categorică de la congres, Florin Cîțu ar fi trebuit sa permită constituirea biroului permanent pe baze cât mai proporționale, ținând seama de faptul ca doi delegați din cinci l-au votat pe Ludovic Orban. În loc să facă asta, a supralicitat și i-a eliminat pe toți cei care nu l-au susținut direct. Ulterior, nu a încercat nicio reconciliere și, afundându-se în criza politică generată de votarea moțiunii de cenzură, a continuat represaliile contra taberei Orban. Nu este deci de mirare că, doar până astăzi, 16 senatori și deputați au decis sa părăsească un grupurile parlamentare PNL, care i-au tras pe linie moartă”, consideră Sergiu Mișcoiu.

El mai atrage atenția că este de anticipat că adepții lui Ludovic Orban să i se alăture acestuia, în alcătuirea unui partid.

„Este de anticipat ca adepții domnului Orban să își construiască un nou partid și, în tradiția liberală de dinainte de 2014, să scindeze baza militantă a partidului, atrăgând mai ales membri din rândul vechilor liberali deja nemulțumiți de rezultatul fuziunii cu PD-L”, mai subliniază Sergiu Mișcoiu.

Precizăm că fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban a declarat, zilele trecute, că este gata să creeze „o construcție politică care să continue trecutul Partidului Național Liberal”. „Cei care conduc astăzi nu au nicio legătura cu PNL”, a spus Orban.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut