Noutăți edilitare în comuna Iclod

După calendar ne găsim încă în perioada iernii, dar afară miroase a primăvară. Cel puțin asta constatăm în natură, dar și în mediul rural, unde este liniște, iar mașinile și zgomotul nu ne deranjează. Asta caracterizează și cele 5 sate aparținătoare comunei Iclod, unde a început să miște ceva și în agricultură.

În hotarul satelor de pe Valea Someșului Mic gospodarii transportă îngrășăminte naturale pe terenurile unde în primăvară va fi semănat porumb, iar pe pășunile naturale crescătorii de animale au început să curețe aceste suprafețe, chiar dacă, după tradiții, aceste lucrări trebuie efectuate doar la mijlocul lui martie. Edilii își fac și ei planurile de viitor, cel puțin pe acest an. Chiar dacă încă nu cunosc bugetul local, cei care conduc destinele comunei lucrează de zor la proiectele pe 2021. Primarul Emil Pârțoc este preocupat de noile obiective pe care vor să le construiască în lunile următoare.

Iclod este o comună unde în ultimii opt ani s-au făcut lucruri frumoase. L-am și întrebat pe edilul-șef ce mai lipsește pentru ridicarea nivelului de trai. Răspunsul a fost prompt: un bazin de înot acoperit! Da, centrul de comună are un modern stadion, IclodArena, o sală de sport în curtea Școlii Gimnaziale, terenuri de  baschet, volei și aparate de fitness, toate în incinta stadionului de lângă Gara CFR. Deci, numai bazinul de înot mai lipsește.

După afirmația primarului, în viitor iclozenii vor avea și o astfel de bază  sportivă, de care se vor bucura mai ales copiii (desigur, și părinții lor), dornici de a practica și sporturile de apă. Comuna mai are centre de inițiere în rugbi, fotbal și lupte libere (disciplină care se mândrește și cu campioni naționali!).

O altă inițiativă a edililor iclozeni în acest an este amenajarea unui lac pentru pescuit (7 hectare) în zona „La balastieră”. De acest lac se vor bucura nu numai pescarii din localitate, ci și undițarii din Gherla sau din comunele apropiate.

Primarul Emil Pârțoc abia așteaptă să vină primăvară și timpul să fie favorabil continuării investițiilor demarate anul trecut. Este vorba de modernizarea trotuarelor din Iclod, unde deja au fost amenajate 8 kilometri de căi pentru pietoni. După spusele edilului-șef, în 2021 sde vor mai realiza încă 4 kilometri  de trotuare noi, atât în centrul de comună, cât și în localitatea Livada. Astfel de lucrări vor fi efectuate în viitor și în celelalte sate aparținând comunei.  Peste tot se va circula ca la oraș, dacă nu chiar mai bine. Nici în acest an nu vor fi neglijate drumurile de hotar (de țară, cum se spune pe la satele noastre), un plan de durată al administrației locale din Iclod.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut