Noul episcop eparhial de Cluj-Gherla va purta, la ceremonia de înscăunare, crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu

La ceremonia de înscăunare ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop va purta crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, îi va fi data mantia arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop George Guțiu, iar toiagul arhieresc pe care-l va primi va fi cel al vrednicului de pomenire Episcop Florentin Crihălmeanu – au anunțat reprezentanții eparhiei, adăugând că toate acestea reprezintă „dorința noului arhiereu de a se înscrie în linia slujirii plină de credință, speranță și iubire pe care au urmat-o acești înaintași ai săi în Scaunul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla”.

Înscăunarea Preasfințitului Părinte Claudiu Lucian Pop, ca eparh de Cluj-Gherla, va avea loc sâmbătă, 24 aprilie, de la ora 11:00, în cadrul Sfintei Liturghii care se va celebra pe esplanada din fața Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Celebrarea solemnă se va desfășura în prezența delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, în prezența delegatului Nunțiului Apostolic în România și Republica Moldova, asistați fiind de majoritatea episcopilor catolici din România, precum și de alți episcopi sosiți de peste hotare.

În încheierea ceremonialului, PS Claudiu, în calitate de episcop eparhial de Cluj-Gherla, va primi mesajele din partea autorităților bisericești, din partea autorităților Statului precum și salutul reprezentanților preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor și ai diferitelor asociații din Eparhia de Cluj-Gherla.

Mons. Marius Cerghizan, preotul numit să asigure buna administrare a eparhiei după trecerea la Domnul a Preasfinției Sale Florentin adresează preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor din întreaga Biserică Greco-Catolică și tuturor oamenilor de bine invitația „de a fi prezenți și de a se uni în rugăciune pentru a-l primi așa cum se cuvine pe cel pe care Dumnezeu l-a rânduit să conducă pe drumul credinței Eparhia”. Totodată, participanții la eveniment sunt chemați să respecte normele sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

Întreaga ceremonie va fi transmisă în direct prin intermediul postului TVR3/TVR Cluj.

***

Catedrala greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, Cluj-Napoca, locul înscăunării noului episcop eparhial de Cluj-Gherla,  s-a conturat, mai întâi, ca vis al Cardinalului Iuliu Hossu, deoarece, în anii dinainte de 1948, Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” era neîncăpătoare. Apoi, de-a lungul a peste 40 de ani, a rămas ca vis de libertate al mărturisitorilor credinței în catacombe sub regimul comunist. Construirea catedralei a început „după ieșirea la lumină”, din 1989, a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică – amintesc reprezentanții eparhiei.

Potrivit acestora, piatra de temelie a edificiului a fost binecuvântată, la 27 ianuarie 1991, de către Înaltpreasfințitul George Guțiu, pe atunci episcop de Cluj-Gherla. În anul 2007, când la cârma eparhiei se afla Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, construcția a fost dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, ca „simbol al apărării credinței din secolul al XX-lea și al unității creștine”.

În cripta de la demisolul acestei catedrale a fost așezat, la 12 mai 2011, Înaltpreasfințitul George Guțiu, arhiepiscop ad personam, eparh de Cluj-Gherla (1990-2002) și mărturisitor al credinței. La 16 ianuarie 2021 a fost depus în aceeași criptă, „în așteptarea Învierii”, Preasfințitul episcop Florentin Crihălmeanu (2002-2021). Vrednicii ierarhi veghează acum, „din Casa Tatălui Ceresc”, „în rugăciune de mijlocire pentru noul început în viața acestei eparhii, prin înscăunarea noului episcop” – amintesc reprezentanții eparhiei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut