Noua Strategie de Dezvoltare Urbană, pe masa consilierilor locali clujeni

Aleșii locali clujeni vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), pentru perioada 2021-2030. Cea veche a fost concepută pe perioada 2014-2020.

Municipalitatea argumentează că polul de creștere Cluj-Napoca este un susținător necondiționat al procesului de absorbție de fonduri europene, care s-a implicat permanent în procesele de planificare a dezvoltării la nivel regional și național și care a făcut eforturi considerabile pentru a atrage fonduri nerambursabile pentru locuitorii săi.

Astfel, un prim pas în direcția unei culturi a colaborării și cooperării implicit și a planificării strategice de tip participativ la nivelul municipiului Cluj-Napoca a fost înființarea Asociației de dezvoltare intercomunitară Zona metropolitană Cluj-Napoca, ce reunește municipiul și comunele din jurul acestuia. Rezultatul concret a fost elaborarea planului integrat de dezvoltare urbană al Polului de creștere Cluj-Napoca, 2007-2013, un document care a stat la baza atragerii a peste 80 milioane euro fonduri europene din POR. Al doilea pas major a fost elaborarea Strategiei de dezvoltare a orașului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2020.

Acum, se impune o actualizare a acesteia, iar necesitatea elaborării sale provine din faptul că municipiul nostru și zona sa metropolitană vor beneficia de noi finanțări nerambursabile substanțiale din POR 2021-2027, a căror accesare este condiționată de existența unei astfel de strategii care să identifice și să prioritizeze nevoile și direcțiile de dezvoltare ale teritoriului analizat. „Atragerea unui volum cât mai mare de fonduri este crucială pentru dezvoltarea zonei în contextul în care veniturile proprii și fondurile guvernamentale sunt insuficiente și vulnerabile în contextul pandemiei instalate în 2020”, mai argumentează municipalitatea.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut