Nou proiect cultural la filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor

Cel mai probabil, și ediția din acest an a FestLit Cluj se va desfășura, din cauza pandemiei, în variantă online, una dintre ideile organizatorilor fiind realizarea unei dezbateri naționale, care să înlocuiască Colocviului FestLit Cluj 2021 și să conducă spre o carte.

Pe modelul inaugurat anul trecut, când volumul ”Istoriile literaturii române” (vezi foto) a reușit să țină locul simpozionului programat pentru ediția a 7-a a FestLit Cluj, Irina Petraș, președinta filialei clujene propune pentru ediția din acest an tema de dezbatere ”Scriitorul și lumea”.

Ideea centrală a dezbaterii este relația scriitorului cu cititorii săi și cu lumea în vremuri normale, dar și într-o perioadă marcată de încercări de orice fel (personale, politice, sanitare), în raport cu noile tipuri de comunicare în mediul virtual. Un posibil punct de plecare ar putea fi chiar eseul ”Lumea fără cap. Scriitorul fără lume” al Irinei Petraș, apărut în România literară, printre subiectele de reflexie propuse figurând ”Cât de importantă mai este sau ar trebui să mai fie literatura pentru lumea de azi? Se constată o sporire a rostului ei ori o scădere?”, ”Cât de mult influențează Lumea, cu toate fețele ei, ceea ce se scrie?”, ”Cum înțelegi indiferența la eveniment a artistului despre care vorbea G. Călinescu în perioada lucrului la Istoria literaturii?”, ”Cum îți explici succesul / insuccesul cărților tale (la cititori, la critica literară)?”, ”Iți poți imagina cărțile tale ca pe niște mesaje lansate într-o sticlă în largul mării, fără certitudinea că le va găsi cineva?”, ”Care crezi că a fost lucrul (omul, întâmplarea, evenimentul) cel mai important din cariera ta de scriitor?”, ”Cum ar arăta astăzi lumea oamenilor dacă n-ar fi existat literatura/arta?” și, nu în ultimul rând, ”Internetul este sau nu o soluție pe termen lung pentru Cultură?”.

Din cîte se poate constata, există toate șanele ca și acest viitor volum colectiv să constituie o lectură și agreabilă și incitantă.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut