Noile măsuri economice, între DA și NU

Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Guvernului, este vorba despre: amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă; acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public; acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie, precizează sursa citată.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel: diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială; suspendarea angajărilor la stat; creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei; accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei, precizează sursa citată.

„În ajutorul cetățenilor”

Deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan consideră că măsurile anunțate de către premierul Nicolae Ciucă reprezintă un nou pachet care vine în ajutorul cetățenilor și companiilor în aceste momente dificile provocate de războiul din Ucraina. „Posibilitățile financiare ale țării noastre sunt limitate mai ales că trecem de doi ani prin tot felul de crize, dar cu toate astea mă bucur să văd că se găsesc soluții pentru a-i ajuta pe cei care au dificultăți majore în această perioadă, fără să fie afectat bugetul de la capitolul investițiilor.

Consider că măsurile sunt bune și necesare având în vedere situația de la nivel global”, spune deputatul liberal clujean.

„Măsuri necesare”

La rândul său, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, consideră că măsurile anunțate de către premier sunt necesare pentru a ajuta persoanele cu venituri mici. „De asemenea, reducerea cheltuielilor statului cu bunurile și serviciile este salutară”, a punctat Moisin.

Populism

În schimb, deputatul USR de Cluj, Oana Morariu susține că noile măsuri anunțate de coaliția de guvernare sunt caracterizate de populism și nu de seriozitate, precizând că unele reprezentă chiar o jignire pentru anumite categorii sociale. „La prima vedere, par un set de idei scrise pe un bilețel pentru a mai tempera atacurile publice, o înșiruire de promisiuni în stilul tipic vechilor partide politice. De altfel, partenerii social au taxat aceste propuneri ca fiind nerealiste și luate fără nicio consultare cu aceștia, ceea ce demonstrează lipsa de acoperire a nevoilor publice. De exemplu, nu are cum să nu te cuprindă indignarea când citești că, în sfârșit guvernul a decis să oprească angajările la stat. USR atrage atenția de mai multe luni asupra abuzurile privind numărul angajaților noi la stat – vorbim de zeci, chiar sute de posturi pentru apropiații PSD-PNL-UDMR. Mai mult, dacă ne apucăm să facem calcule să vedem ce economii vor aduce aceste promisiuni constatăm că suma nu este semnificativă, este fără impact real. În aceste condiții, îmi este greu de crezut că această coaliție de guvernare este capabilă să gestioneze situația economică și socială care se anunță a fi și mai grea în perioada următoare”, a spus parlamentarul USR.

„Măsuri neserioase”

Deputatul clujean al AUR, Ilie Coleșa spune că măsurile anunțate de guvern sunt neserioase și nu tratează fondul problemei. „Să le analizăm foarte pe scurt: Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci-asta înseamnă creșterea dobânzii plătite per total, deci nu reprezintă o soluție reală având în vedere evoluția spre o criză tot mai accentuată. Un sfert din diferența de salariu cuvenită salariaților din sistemul public. Înțeleg că e vorba de un salariu cuvenit conform unei legi aprobate chiar de ei. De ce doar un sfert? Chiar acum este dezbătută în comisiile parlamentare o propunere a guvernului de a plăti eșalonat pe 5 ani drepturilor salariaților din învățământ, drepturi pe care ar fi trebuir plătite până în 2022;

Sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei- o măsură insuficientă și inechitabilă. Pensiile trebuie mărite permanent, cu sume fixe progresive, nu procentuale, care să acopere inechitățile cauzate de contribuții mai vechi și de pensiile speciale;

Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie-o mare păcăleală. În ultimul an numărul de angajați a crescut cu 30.000 și va continua să crească până la 1 iulie cu favorizații sistemului;

Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei-acestă măsură se va materializa prin controale și amenzi suplimentare aplicate firmelor private mici și mijlocii”, a spus Coleșa.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut