Noi morminte ale unor deținuți politici descoperite la Târgu Ocna

Campania de investigații arheologice desfășurată la sfârșitul lunii mai la Târgu Ocna pentru recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în penitenciarul din localitate s-a finalizat cu descoperirea a 13 noi morminte.1

Cercetările, inițiate de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT), în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost efectuate de un colectiv de arheologi specializat în astfel de intervenții, alcătuit din Gheorghe Petrov, îndrumător și responsabil științific (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj), Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Horațiu Groza (Muzeul de Istorie Turda) și Gabriel Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), alături de care s-au aflat Ramona Maria Mocanu (Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui) și Radu Alin (Muzeul de Istorie Târgu Ocna), precum și voluntari din partea Ligii Studenților din Iași. La lucrări au fost prezenți și Leontin Horațiu Iuhas și Marius Oprea, președintele și vicepreședintele Fundației Doina Cornea, care a finanțat cercetările. Activitățile s-au desfășurat în prezența procurorilor militari însărcinați cu cercetarea penală a cazului, asistați de specialiști criminaliști.

Potrivit AFDPR, în Penitenciarul-Spital din Târgu Ocna, în perioada 1950-1964 au fost încarcerate, pe diferite termene de timp, 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 74 au decedat în timpul detenției. Situația deceselor „este, însă, în curs de actualizare, datorită verificării și confruntării informațiilor arhivistice cunoscute cu unele documente recent obținute”. Morții au fost înhumați în apropierea penitenciarului, pe un teren alăturat cimitirului parohial aflat lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați, trupurile fiind depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului.

Cercetările pentru descoperirea mormintelor deținuților politici au fost inițiate în 2011, de atunci fiind desfășurate șapte campanii de săpături. Din totalul celor 87 de morminte identificate și cercetate în toate campaniile, 29 au prezentat anumite caracteristici după care au fost considerate că ar putea aparține unor deținuți politici. Rămășițele pământești ale acestora au fost extrase și recoltate după fiecare campanie, intrând într-un circuit oficial care presupune efectuarea expertizelor medico-legale și antropologice, iar apoi a testelor comparative de genetică umană între materialul osteologic recuperat din săpătură și probe de ADN prelevate de la rudele și urmașii victimelor.

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, să intre în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndeplinirii formalităților necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

„Acțiunea de la Târgu Ocna are o dimensiune recuperatorie, memoria fiind, așa cum se știe, ultima formă de justiție omenească posibilă. Cazul deținuților politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secția Parchetelor Militare ca urmare a unei sesizări oficiale înaintate de către IICCMER în anul 2018, sub mandatul președintelui executiv de atunci, Radu Preda. Pe lângă răspunderea penală ce putea să revină unor cadre din fosta Securitate și din administrația penitenciarului, care se pot face vinovate de moartea acestor oameni, persoane care astăzi nu se mai află în viață, scopul suprem al demersului arheologic vizează posibilitatea de a se putea identifica măcar osemintele deja descoperite și cele care vor mai putea fi recuperate în următoarele campanii de săpături” – precizează AFDPR.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut