Noaptea Muzeelor 2022 | Peste 59.000 de vizitatori la Cluj-Napoca!

Conform datelor oficiale furnizate de instituțiile de cultură participante, la ediția cu numărul XVIII a Nopții Europene a Muzeelor nu mai puțin de 59.096 de vizitatori au trecut pragul instituțiilor muzeale, centrelor culturale și galeriilor universităților clujene, ceea ce înseamnă, din punct de vedere numeric, cu aproape 10.000 de vizitatori mai mult decât în 2019 (ultima ediție fără restricții impuse de pandemia de coronavirus).

21 de instituții din municipiul Cluj-Napoca și alte 3 muzee din județ și-au deschis porțile și au întâmpinat publicul cu expoziții permanente sau temporare, dar și cu o serie de evenimente speciale, pentru toate categoriile de vârstă (concerte, lansări de carte, documentare video, jocuri).

Vizitatori cu surprize

Tradiția și noile tehnologii ale viitorului s-au îmbinat armonios, însă nu doar muzeele au pregătit surprize vizitatorilor ci se pare că înșiși gazdele au fost plăcut surprinse de cei care le-au trecut pragul în seara și noaptea de 14 mai. Un exemplu grăitor în acest sens este Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană, care a primit urarea melodioasă a unui grup de tineri în port tradițional românesc.

Voluntar de Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor a fost o experiență de neuitat și pentru voluntarii implicați în organizarea evenimentului. Este și cazul Anei Retegan, voluntar în Asociația PHILOHISTORISS, UBB. „Mi-a plăcut foarte tare. Am oferit repere oamenilor, lumea a fost foarte încântată, noi nu ne-am plictisit, am povestit constant cu ei, uneori erau curioși la ce facultăți suntem, cum de am ajuns voluntari, a fost o seară foarte interesantă. Cred că mă voi mai implica în acțiuni de voluntariat marca UBB și pe viitor”, ne-a spus Ana.

Peste 2.000 de persoane au vizitat ISU Cluj la „Noaptea Muzeelor”

O noutate pe care ediția din acest a prilejuit-o a fost implicarea celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Peste 2.000 de persoane au trecut pragul reședinței ISU Cluj, cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” la care unitatea, din inițiativa Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a participat pentru prima oară.

„Am constatat cu bucurie că primii vizitatori au sosit în curtea pompierilor cu minute bune înainte de ora stabilită pentru a demara activitatea. Întâmpinați de pompieri îmbrăcați în costume de epocă, clujenii au putut face o incursiune prin trecutul și prezentul salvatorilor. Cu alte cuvinte, au fost expuse obiecte din colecția muzeului nostru, cum ar fi o hipopompă de la începutul secolului XX, stingătoare, țevi de refulare și alte piese din echipamentul pompierilor de odinioară. De departe, atracția principală a publicului a fost expoziția „Tehnici moderne de intervenție”, așa că cei mici, dar și cei mari, au putut să se îmbrace cu prezantele pompierilor și să urce în autospeciale. Am fost încântați să primim și vizitatori străini, așa că ghizii noștri au dialogat cu persoane din Ucraina, Ungaria, Polonia sau Canada.

Pe această cale, ținem să le mulțumim celor care au fost alături de noi cu ocazia evenimentului «Noaptea Muzeelor». În plus, mulțumim pentru sprijin Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Dealul Spirii» București-Ilfov, Muzeului Etnografic al Transilvaniei, voluntarilor, jurnaliștilor și tuturor colegilor implicați.

Ne dorim să organizăm și în viitorul apropiat astfel de evenimente, în care să fim aproape de comunitatea clujeană, care ne susține în permanență să ne desfășurăm cu succes misiunile” – a transmis, duminică, ISU Cluj.

Instituțiile din județul Cluj participante la Noaptea Europeană a Muzeelor au fost: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Casino Centrul de Cultură Urbană, Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai, Muzeul Zoologic – UBB, Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Cluj-Napoca, UBB – Sala Liviu Vlad, Muzeul Memorial David Prodan UBB, Muzeul Alexandru Duma, Vivariul UBB Cluj-Napoca, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD, Centrul de Interes, Complexul Acvaristic USAMV Cluj-Napoca, Muzeul de Anatomie animală al USAMV Cluj-Napoca, Institut français de Cluj, ISU Cluj, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul de Istorie din Turda, Muzeul Municipal din Dej și Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea.

Iulia GHIDIU

Photo credit: Dan Tăuțan, Turnul Croitorilor, ISU Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut