Nicolae Ciucă pe șantier la Centru de Neurochirurgie

Fostul premier Nicolae Ciucă a vizitat miercuri, 30 octombrie 2024, noul Centru de Neurochirurgie și Patologie Cerebrovasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, aflat în plin șantier.

Nicolae Ciucă a fost însoțit de primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, care la sosire i-a prezentat cartierul în care locuiește și strada pe care coboară în fiecare dimineață la Primărie. Din echipa liberală care a vizitat șantierul de la Centrul de Neurochirurgie au mai făcut parte secretarul general al PNL Lucian Bode, europarlamentarul Daniel Buda, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, etc. Echipa PNL a vizitat șantierul fiind ghidați de către administratorul Centrului de Neurochirurgie, Raul Sălăgean. La punerea s-a în funcțiune, noul Centru va rezolva trei probleme majore pe care le are Neurochirurgia din Cluj, a explicat Sălăgean vizitatorilor. Problemele majore sunt condițiile de cazare ale pacienților care sunt suboptime pentru anul 2024 și faptul că nu se pot trata cazurile neurochirurgicale prin tehnologie, printr-o abordare edovasculară, adică pacienții tineri care fac AVC-uri ischemice dobândesc diverse dizabilități deoarece nu se pot rezolva la timp.  De asemenea, în prezent la Neurochirurgie Cluj se operează 2500 cazuri pe an și cu toate acestea  există un deficit de paturi, peste 50% din bolnavii tratați la clinică  provenind din alte județe. Astfel, a treia problemă care s-ar rezolva este faptul că s-ar putea lucra mai mult având spațiul necesar.

Noul centru va avea șapte săli de operație, cu o sală pentru radiologie intervențională, unde va exista un aparat special, un neuroangiograf cu ajutorul căruia se vor putea face tratamentele endovasculare. La patologia vasculară, de exemplu un AVC ischemic se va rezolva cu un cateter prin vasele de sânge fără să fie nevoie de operația deschisă clasică. Vor exista 26 de paturi de terapie intensivă, 79 de paturi pentru pacienți dintre care 72 pentru adulți și șapte pentru pacienții pediatrici de tip mamă-copil. În aceste saloane mamă-copil patul medical este dedicat pacientului pediatric, iar lângă se găsește un alt pat pentru mamă ca să poată sta în condiții decente alături de copil.”, a spus Raul Sălăgean.

Investiția are o valoare de aproape 40 de milioane de euro, cu finanțare PNRR în proporție de 95%. Lucrările se preconizează a fi finalizate în luna iunie a anului viitor.

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut