Nici un accident de muncă mortal, în Cluj

Numărul persoanelor care au suferit accidente de muncă a fost, în primul trimestru al acestui an, de 752, cu 43,4% mai puţine comparativ cu perioada similară din 2020, zece dintre acestea pierzându-şi viaţa.

Datele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale arată că sectoarele economiei naţionale în care s-au produs cele mai multe accidente de muncă în primele 3 luni ale anului 2021 sunt: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – cu 51 accidentaţi (6,8% din totalul accidentaţilor din economia naţională), construcţii de clădiri – cu 44 de accidentaţi (5,9% din total), activităţi referitoare la sănătatea umană – cu 39 de accidentaţi (5,2% din total), fabricarea de mobilă – cu 38 de accidentaţi (5% din total), transporturi terestre şi transporturi prin conducte – cu 37 accidentaţi (4,9% din total).
Accidentele de muncă mortale s-au produs în următoarele sectoare: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, respectiv prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – cu câte doi accidentaţi mortal (câte 20% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională), activităţi de peisagistică şi servicii pentru clădiri, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, industria alimentară, construcţii de clădiri, activităţi referitoare la sănătatea umană, comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete – câte un accidentat mortal.

București – pe primul loc la accidente de muncă

Cel mai mare număr de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în primul trimestru din 2021 în Bucureşti – 122 persoane (reprezentând 16,2% din totalul accidentaţilor pe ţară) şi în judeţele Braşov – 61 persoane (8,1% din total), Maramureş – 41 persoane (5,5% din total), Constanţa – 36 persoane (4,8% din total), Arad – 32 accidentaţi (4,3% din total), Sibiu – 26 persoane (3,5% din total) şi Argeş – 23 persoane (3,1% din total).
Accidentele mortale de muncă au avut loc în judeţele Bacău (2 accidentaţi mortal), Covasna, Teleorman, Botoşani, Brăila, Bistriţa Năsăud, Vâlcea, Alba şi Constanţa (câte unul).

Vârstnicii – cei mai predispuși la accidente

Din punct de vedere al vârstei accidentaţilor, persoanele cu vârsta între 50-60 de ani deţin ponderea cea mai mare (29,2% din total), urmate de persoanele cu vârsta între 40-50 de ani (28,3%). Persoanele din grupa de vârstă 50-60 de ani au și procentul cel mai mare, de 40% din totalul accidentaţilor mortal.
În ceea ce priveşte vechimea la locul de muncă a accidentaţilor, 62,5%, adică 303 de lucrători din totalul accidentaţilor, au fost persoane cu vechime de până la 5 ani (din care 40,3%, adică 318 lucrători accidentaţi au vechime la locul de muncă între 1 şi 3 ani), iar cei din grupa de vechime 5-10 ani au reprezentat 15,8% din totalul accidentaţilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut