Nici toamna și nici pandemia nu au stopat creșterea din sectorul de construcții

În pofida restricțiilor generate de pandemie, în primele zece luni din acest an, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 18%, ca urmare a majorării înregistrate în toate sectoarele, tendința de creștere fiind menținută și în a doua lună de toamnă.

Astfel, pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (cu 54,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (cu 34,4%) şi la construcţiile noi (cu 8,5%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, s-au înregistrat majorări după cum urmează: lucrările de construcţii inginereşti (cu 19,6%), clădirile rezidenţiale (cu 18,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (cu 15,1%).

Și în octombrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,4% faţă de luna precedentă şi cu 19,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în octombrie 2020 comparativ cu septembrie 2020, creşterea lucrărilor din construcţii a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi, unde s-a înregsitrat o majorare de 6,3%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 4,7%, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au rămas la acelaşi nivel. Pe obiecte de construcţii, seria brută indică creşteri la clădirile nerezidenţiale (cu 8,2%) şi la construcţiile inginereşti (cu 2,6%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 2%.
Comparativ cu octombrie 2019, pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de reparaţii capitale (cu 42,9%), al lucrărilor de construcţii noi (cu 21,7%) şi al celor de întreţinere şi reparaţii curente (cu 6,2%). Pe obiecte de construcţii, creşteri
au fost consemnate la clădiri rezidenţiale (cu 20,9%), clădiri nerezidenţiale (cu 19,7%) şi la lucrări de construcţii inginereşti (cu 19%).

Suntem campioni europeni la avansul lucrărilor de construcții

Eurostat avansează o cifră și mai consistentă al avansului din construcții. Astfel, conform datelor furnizate de Biroul European de Statistică, lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 21%, în luna octombrie 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE.
În timp ce, în România, lucrările de construcţii au înregistrat o creştere de două cifre, în zona euro lucrările de construcţii au consemnat în luna octombrie un declin anual de 1,4%, iar în UE au înregistrat o scădere de 1,2%. Eurostat precizează că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în luna octombrie a acestui an, comparativ cu luna octombrie a anului trecut, sunt România (21%), Germania (3,4%) şi Olanda (0,4%).
De la o lună la alta, în octombrie 2020, comparativ cu luna anterioară, lucrările de construcţii au crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se situează printre ţările unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri, de la o lună la alta, cu un avans de 1%, alături de Polonia (1,8%), Franţa (1,7%), Germania (1,6%) şi Ungaria (1,3%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut