„Nevoi vechi și tratamente noi” pentru pacienții cu cancere de sânge

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular atenționează, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge, 28 mai, că „este o nevoie acută de un număr mare români care să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice”.

„Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul. Pentru unul din trei pacienți nu există nici un donator compatibil, de aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor și de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice”- atenționează reprezentanții acestora.

„De la începutul acestui an și până în prezent, în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris doar 2.678 de persoane, un număr mic raportat la nevoile noastre. 36 de pacienți se află în așteptarea unui donator cu care să fie compatibil. Și ar putea fi oricare dintre voi. Puteți intra pe site-ul Registrului să vă înscrieți. Pașii sunt atât de simpli și de mici pentru un om sănătos și atât de mari pentru un pacient cu cancer de sânge care așteaptă o șansă la viață” – este mesajul transmis de dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Cele trei organisme amintite aduc în atenție și faptul că, de anul acesta, și pacienții din România au acces la terapiile celulare CAR-T, care reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare și care nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

***

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată în fiecare an în 28 mai, ca semnal de alarmă pentru conștientizarea importanței acestor tipuri de cancer, dar și pentru încurajarea oamenilor să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut