Naționala fără țertifikat verde de performanță

 

Naţionala de plictisiți a României este pe punctul de a bifa o nouă calificare ratată la un turneu final, după ce s-a terminat precoce în meciul cu Islanda și a lăsat o țară întreagă nesatisfăcută. „Tricolorii” au avut o bară pe final, la șutul lui Ianis Hagi, dar care nu ne-a adus mai mult de un punct pârlit în economia clasamentului. În condițiile în care Macedonia de Nord a surclasat Armenia, la Erevan, România a coborât pe locul trei în grupă și nu mai depinde de ea pentru a prinde barajul. Vaccinați anti-covid, dar nevaccinați cu schema completă împotriva virusului numit antifotbal, jucătorii României au trimis naționala „tricoloră” direct în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Ratați, intubată. România mai are oxigen doar pentru meciul cu Liechtenstein. Mirel Rădoi a revenit cu amenințările legate de plecarea sa. Băi fraților, pe prospectul vaccinului anti-covid nu am văzut să scrie că asigură imunizare și împotriva rușinii. Așa că mai dați-le o doză de ceva jucătorilor „talentați” ai României muncitoare. Nu de alta, dar la orizont se vede clar un nou val de critici după ce, foarte probabil, vom înregistra oficial, duminică, o nouă și istorică calificare ratată, la finalul unui meci epuizant, dar victorios cu Frankenstein. Dacă autoritățile incompetente tot se screm, constipate, să ne bage pe gât un ausweis nazist, mai bine ar inventa un țertifikat de calificare a jucătorilor la locul de muncă. Alo, mă aude cineva de la FRF? Băi fraților, pe cine dăm vina pentru necalificare? A știu, covidul e de vină. Nu ne-am vaccinat suficient și suculent. 

 

 

România are acum şansa a doua de a ajunge la baraj, fiind la mâna rezultatelor. Pentru a încheia pe locul al doilea, care asigură barajul pentru Mondialul din Qarar, tricolorii trebuie să câştige duminică în Liechtenstein, iar Islanda să nu piardă în Macedonia de Nord. Echipa antrenată încă de Mirel Rădoi a făcut un joc destul de bun, a avut o posesie covârşitoare (61%) şi şi-a creat câteva ocazii bune de gol, însă a fost lipsită de inspiraţie în ultima treime adversă şi de şansă în unele momente, dar „tricolorii” nu au nici o scuză, Islanda nefiind un balaur cu șapte capete. Oaspeţii au început curajos şi au avut o mare ocazie în minutul 11, la un corner executat de Skulason, când Brynjar Ingi Bjarnason, liber la 6 metri, a reluat peste poartă. Prima oportunitate a echipei noastre a venit în minutul 18, când Stanciu a şutat din întoarcere, de la 18 metri, dar portarul islandez s-a aflat la post. Patru minute mai târziu, același Tănase a reluat cu capul în urma unui corner, dar mingea l-a lovit pe Toşca, aflat în gura porţii. O combinaţie frumoasă s-a încheiat cu şutul slab al lui Marin din careu (37), fără probleme pentru portar. Apoi, şutul lui Cicâldău (39) a fost blocat de Thorarinsson. La poarta cealaltă, nordicii au fost amenințători pe finalul primei reprize, când Gudmundsson a şutat de la 14 metri, dar mingea a fost deviată salvator de Toşca în corner. Ceferistul Denis Alibec s-a remarcat cu o cursă de 60 de metri (42), dar a fost blocat in extremis de portar, iar prima repriză s-a încheiat un un şut al lui Ianis Hagi de la 22 de metri, reținut de portarul oaspeților.

România, mult prea cuminte în repriza secundă

În repriza secund, relaţiile de joc ale echipei României s-au închegat şi mai greu, în faţa unei echipe atletice, care s-a apărat destul de sus. Alibec (53) a scăpat din nou singur, dar a tras modest din unghi şi portarul Olafsson a prins. Islanda a fost mai aproape de gol în minutul 57, când Hagi a respins de pe linia porţii mingea trimisă de Gudjohnsen. Emoţii au fost şi în minutul 61, când Niţă a degajat neatent în același Gudjohnsen. România a continuat să atace, dar a găsit greu drumul spre poartă. Bancu a centrat bine de pe stânga (74), dar Ivan nu a reuşit să ajungă la minge. Cea mai mare ocazie a tricolorilor s-a consemnat în minutul 85, când Ianis Hagi a şutat de la 20 de metri, dar mingea a lovit o bară şi a ricoşat părăsind terenul pe lângă celălalt stâlp al porţii. Maxim a fost aproape de un gol acrobatic, cu călcâiul (89), la centrarea lui Bancu, dar Olafsson a reţinut cu siguranţă. Şutul ultimei şanse a fost tras de „turcul” Moruţan (90+4), de la 22 de metri, prins fără probleme de portar.

Denis Alibec a jucat 68 de minute

Dintre cei trei jucători ai campioanei CFR Cluj, aflați în lot pentru ultimele două meciuri ale României din preliminarii, doar atacantul Denis Alibec a evoluat. Acesta a început ca titular și a fost schimbat în minutul 68 cu Andrei Ivan. Ceilalți doi jucători ai feroviarilor, Cristi Manea și Andrei Burcă, au rămas pe banca de rezerve. România, care a câştigat în tur la Reykjavik cu 2-0, a avut 23 de şuturi pe poartă, raportul şuturilor pe poartă fiind de 7-0. România a evoluat în formula: Florin Niţă – 2. Andrei Raţiu, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 5. Ionuţ Nedelcearu, 3. Alin Toşca (11. Nicuşor Bancu, 67) – 8. Alexandru Cicâldău (9. George Puşcaş, 86), 18. Răzvan Marin, 23. Nicolae Stanciu (21. Olimpiu Moruţan, 68) – 14. Ianis Hagi, 7. Denis Alibec (22. Andrei Ivan, 68), 19. Florin Tănase (10. Alexandru Maxim, 77).

 

Mirel Rădoi: ”Nu suntem pregătiți pentru a juca la Campionatul Mondial”

Selecţionerul echipei naţionale a României, Mirel Rădoi, a dat un verdict dur după remiza alba cu Islanda, declararând că în momentul de faţă fotbalul românesc nu este pregătit pentru prezenţa la o Cupă Mondială. „Dacă vorbim de un baraj, consider că naţionala României ar putea să fie acolo. Dar dacă vorbim de participarea la o Cupă Mondială, nu aruncaţi cu pietre în mine, dar România nu ştiu dacă este pregătită. Iar asta am spus şi conducerii federaţiei. Nu cred că în momentul de faţă fotbalul românesc este pregătit pentru prezenţa la o Cupă Mondială. Eu am spus după plecarea lui Cosmin Contra de la naţională că obiectivul realist este calificarea la Campionatul European din 2024. Ne uităm şi la campionatul intern şi vedem că avem o singură echipă în Conference League. Din punctul ăsta de vedere nu ştiu dacă fotbalul românesc merită să fie la o Cupă Mondială. Nu dau în campionatul intern, nu caut scuze, spun doar ce se întâmplă.

 

Rădoi: ”Egalul cu Islanda este un eșec”

”În meciul cu Islanda nu am arătat ca o echipă care merită să ajungă la barajul de calificare. Am avut momente bune şi poate am fi meritat să câştigăm, dar nu am arătat ca o echipă care ar putea să termine pe locul doi. Pentru că în multe momente am avut o posesie foarte lentă şi nu am reuşit să profităm de spaţiul pe care adversarii ni l-au dat. Nu putem să numim acest egal un semieşec pentru că este un adevărat eşec. Cuvântul după acest rezultat și după evoluție nu poate fi decât dezamăgire, dar următorul cuvânt, dacă nu vom reuşi să câştigăm în Liechtenstein va fi ruşine. Aşadar lucrurile sunt simple şi directe. Nu am jucat cu Liechtenstein ca să îmi arunc legitimaţia de antrenor. Iar decizia de a pleca se va lua după aceste două meciuri. Nu regret că am anunţat că plec de la naţională, acum chiar mă gândesc că poate zilele astea au fost prea relaxate şi că poate ar fi trebui să pun şi mai mare presiune pe jucători”, a adăugat selecţionerul.

Nu mai speră la baraj

Rădoi nu mai crede în şansele naţionalei României de a ocupa locul doi al grupei care asigură participarea la baraj deoarece consideră că Macedonia de Nord nu va întâmpina probleme în ultima sa partidă, cea cu Islanda. „Din punct de vedere al şanselor de a merge la baraj îmi e greu să cred că Islanda poate reuşi un rezultat de egalitate în Macedonia de Nord. Pentru că şi în această seară Islanda a avut şase jucători tineri, iar apoi a introdus alţi doi jucători tineri. Aşa că eu cred că Macedonia de Nord nu poate întâmpina vreo problemă din partea Islandei. M-aş bucura, mi-aş dori, mă rog pentru asta, dar nu am prea mari speranţe pentru că vorbim de o echipă foarte bună a Macedoniei şi de o echipă foarte tânără a Islandei”, a spus el.

Duminică, ultima strigare

În celelalte meciuri din grupă, Macedonia de Nord a surclasat Armenia cu 5-0, la Erevan, iar Germania a măturat terenul cu Liechtenstein, impunându-se cu 9-0. Enis Bardhi, de la Levante, a reuşit un hat-trick pentru Macedonia (36, 67 – penalty, 90 – penalty), celelalte goluri ale oaspeţilor fiind marcate de Aleksandar Trajkovski (22) şi Milan Ristovski (79). Germania a jucat mai bine de 80 de minute în superioritate numerică, așa că victoria n-a fost decât o simplă formalitate pentru panzer. Într-un meci arbitrat de o femeie, croata Ivana Martincic, Mannschaft s-a impus prin golurile reuşite de Ilkay Gundogan (11 – penalty), Leroy Sane (22, 49), Marco Reus (23), Thomas Muller (76, 86) şi Ridle Baku (80), beneficiind şi de două autogoluri, Daniel Kaufmann (20) şi Max Goeppel (89).
Germania (calificată deja la turneul final) se află pe primul loc, cu 24 de puncte, urmată de Macedonia de Nord, 15 puncte, România, 14 puncte, Armenia, 12 puncte, Islanda, 9 puncte, Liechtenstein, 1 punct. Duminică se vor juca ultimele partide din grupă, Armenia – Germania, Macedonia de Nord – Islanda şi Liechtenstein – România (Vaduz), toate de la ora 19. România, care nu a mai participat la o Cupă Mondială din 1998, are nevoie de o victorie cu Liechtenstein şi ca Islanda să nu piardă la Skopje pentru a ocupa locul al doilea în grupă şi a se califica la baraj.

 

Victorie mare pentru Georgia

Georgia a produs marea surpriză a serii de joi în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, prin victoria reuşită în faţa Suediei, cu scorul de 2-0, pe teren propriu. Ambele goluri ale gazdelor au fost reuşite de Kvaratshelia, în ultima jumătate de oră (61, 77). Spania, victorioasă cu 1-0 în Grecia, are nevoie de un egal cu Suedia, în ultimul meci, pentru a se califica la CM 2022. Rusia a surclasat Ciprul cu 6-0 şi se menţine pe primul loc în grupă. Golurile au fost marcate de Aleksandr Erohin (4, 87), Fedor Smolov (55), Andrei Mostovoi (56), Aleksei Sutormin (62) şi Anton Zabolotnîi (82). Croaţia a câştigat cu 7-1 în Malta, prin golurile înscrise de Ivan Perisic (6), Duje Caleta-Car (22), Mario Pasalic (39), Luka Modric (45+1), Lovro Majer (47, 64) şi Andrej Kramaric (53). Totul se va decide în meciul direct dintre Croaţia şi Rusia. În Grupa A, Portugalia a obţinut un punct în Irlanda (0-0), care a adus-o pe primul loc, dar totul se va decide în meciul direct cu Serbia.

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut