Naraton – Acusticon, la 70 de ani de Radio Cluj

Aici Radio Cluj! am fost obișnuiți să auzim, în așteptarea orei exacte a ceea ce a însemnat și înseamnă o oază de informație, dialog și bună dispoziție venind dinspre micul aparat. Iată că acum, Radio România Cluj, de 70 de ani, ascultă Transilvania! Evenimentul aniversar care a marcat cei 70 de ani de la înființarea studioului regional Radio Cluj, eveniment găzduit miercuri seara în sala de spectacole „Vasile Rebreanu” a instituției, a prilejuit rememorări încărcate de emoție din partea seniorilor postului de radiodifuziune dar și intervenții ale actualei generații, care duce mai departe frumoasa și valoroasa moștenire pe lungimi de undă.

Amfitrionul manifestării, jurnalistul, scriitorul și umoristul Cornel Udrea, a debutat cu o incursiune în începuturile Radioului, acum șapte decenii – moment ce a favorizat audierea unui fragment din prima emisie -, a amintit de momentul închiderii în decembrie 1985 și respectiv reluarea activității după Revoluție și a făcut cunoscută tuturor înființarea Cercului Hertziana al seniorilor din Radio Cluj la data de 1 ianuarie 2024.

În întâmpinarea Zilei Internaționale a Poeziei (21 martie), maestrul Cornel Udrea a dat cuvântul directorului Teatrului Municipal din Baia Mare, Claudiu Pintican, pentru „o filă din istoria literară”, domnia sa atrăgându-ne atenția cu versurile eminesciene ale Scrisorii I, într-o interpretare dinamică, angajantă.

Actualul manager al Radio Cluj, Bogdan Roșca-Zasmencu, a evidențiat performanțele atinse de instituție în ultimii ani, pătrunderea și performanța radioului și în mediul online. „Noi am rămas fideli acelor valori pe care le-am învățat de la voi. Cea mai mare provocare este adaptarea la obiceiurile consumatorilor, la ce vrea Măria sa, ascultătorul, dar să nu uităm de valori”, a spus acesta.

Ștefan Gadola, cofondator Energobit, a rememorat, de asemenea, experiența personală ce îl leagă de ascultarea radioului, încă din copilărie.

Naraton 1954 – 2024, „o monografie sentimentală”

Despre volumul Naraton 1954 – 2024. Oameni, fapte și întâmplări povestind despre Radio Cluj (colecția Școala Ardeleană de Jurnalism), coordonat de Cornel Udrea și lansat cu ocazia evenimentului aniversar, editorul Vasile George Dâncu a spus că este „o carte complexă, sub multe aspecte, unde au scris peste 200 colaboratori. Are destinul cărților mari, pline de informații, destinul cărților monografice, chiar dacă e o carte nemonografică. Este o monografie sentimentală, până la urmă.” „Această carte este perfectibilă”, a mai punctat editorul, anunțând și o viitoare ediție, revizitând, totodată, experiența învățării de la oamenii de radio și colaborarea cu aceștia de-a lungul anilor, parteneriatul din prezent cu Radio Cluj din care se nasc audiobook-uri ale diverselor volume publicate la editura Școala Ardeleană.

Această carte este o mărturie a istoriei locale pe care cu siguranță vor veni să o deschidă mulți cititori”, a afirmat dr. Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”.

Recurs la memorie

Valoarea apariției editoriale aniversare este dată de formula grafică în care se prezintă, încadrată de un albastru celest, și de contribuțiile numeroase, scrise cu suflet, de foști angajați, colaboratori, ascultători și iubitori ai Radio Cluj, nume importante ale culturii clujene și naționale, care s-au raliat propunerii maestrului Cornel Udrea și au răspuns numaidecât prezent la inițiativa acestuia de a colecta materiale în care fiecare își rememorează unii dintre cei mai frumoși ani din viață, petrecuți în spatele microfonului, în studio. Printre cei care aduc un elogiu muncii profesioniștilor din radio se numără ÎPS Andrei Andreicuț, acad. Ioan-Aurel Pop, Adrian Popescu, Horia Bădescu, Mircea Popa, Vasile Sebastian Dâncu, Traian Bradea.

Mai mult, un aport important este adus, prin generozitatea și implicarea directorului Sorina Stanca și al colegei Anca Docolin, de lista bibliografică a scriitorilor radiofoniști clujeni prezenți în colecțiile Bibliotecii Județene „O. Goga”. „Îmi exprim speranța că cititorii acestei lucrări vor afla astfel despre o altă îndeletnicire a redactorilor Radio Cluj, aceea de scriitor”, mărturisește dr. Sorina Stanca.

Familii și dinastii radiofonice

Pasiunea unește și iată că radioul a fost și locul unde s-au format și au crescut numeroase familii. Sub genericul Familii și dinastii radiofonice, ne amintim cu drag de cei pe care i-am putut urmări la Radio Cluj și TV Cluj, soți și soții, părinți, fii, fiice. Volumul comemorativ fiind și o veritabilă sursă de documentare statistică, regăsim lista completă a celor care au figurat în statul de plată al instituției între anii 1954-1999 dar și componența actualei formule.

Cu atât mai reușită a fost întâlnirea din Casa Radio, de la data de 20 martie a.c., cu cât o parte dintre protagoniști au ținut să fie prezenți în sală, întrunind un public numeros și entuziast, alături de mai tinerii lor colegi din presa actuală, fie că vorbim de radio, TV sau presa scrisă, alături de dascăli și elevi, desigur, de membri ai actualei echipe Radio Cluj, de oameni de cultură și de fideli ascultători ai frecvenței.

O muncă de echipă, într-un timp record

Din colectivul redacțional al volumului Naraton (un adevărat maraton dacă ne gândim la intervalul scurt de timp în care a fost conceput)apărut sub egida Cercului Hertziana și a UZPR – Filiala Cluj, cu sprijinul Energobit – fac parte: Florin Brușten, dr. Sorina Stanca, prof. univ. dr. Dorel Găină, dr. Stela-Maria Ivaneș, Róstás P. István și Marilena Pop. Cunoscutul artist bistrițean Lucian Dobârtă este autorul ilustrației de pe coperta I.

La evenimentul aniversar au luat parte și Florin Brușten, Secretar General al Radio România Regional, și soția acestuia. „Lucrând în studiourile teritoriale, am avut șansa să descopăr oamenii frumoși ai cuvântului”, a spus Florin Brușten.

Muzica, mereu un partener de dialog

Momentele muzicale ale serii au fost aduse de Florin Săsărman – realizatorul emisiunii Diligența de Bizanț – împreună cu David Dody Gabriel (chitară) și de Emeric Imre, acompaniat de Marius Roje la clape. De asemenea, Sorin Tănase a oferit celor prezenți un interludiu comic.

Metafore foto, AI – radiofonice

În holul de la intrarea în studioul regional putem admira expoziția de aparate radio a lui Vasile Durdeu din Sânpaul, o veritabilă panoplie, precum și proiectul vizual Simeze Hertziene – Metafore foto, AI – radiofonice, coordonat de prof. univ. dr. Dorel Găină, pe simezele Galeriilor Radio Cluj. Expun: Anca Punct, Dorel Găină, Isabella Osana Popescu, Mariana Scubli, Misi Veres, Monica Nechita. „Am avut bucuria să am alături de mine colegi, prieteni, unii foști masteranzi, foști studenți, pe alții i-am cunoscut acum, și am putut să onorăm prin magia imaginii această sărbătoare”, a spus maestrul Dorel Găină.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut