Muzică | Omagiu marelui Enescu

*marți, 23 august, ora 20.00*

Casa Tranzit din Cluj continuă seria evenimentelor muzicale. De această dată, ne propune concertul cameral Bartók-Dohnányi-Ravel-Enesco în interpretarea ansamblului cameral franco-român „L’Athénée”.

Din dorința de a evidenția deopotrivă repertoriul muzical românesc și cel francez, ca urmare a programului bogat al Sezonului Franța-România 2019, violoniștii Laurențiu Stoian și Elie Hackel au fondat în ianuarie 2022 ansamblul de cameră „L’Athénée”, ce aduce în atenția publicului meloman opere ale compozitorilor francezi din Belle Époque și pe cele ale lui compozitorului roman George Enescu.

Ansamblul reunește tinere talente formate în cele mai bune conservatoare de muzică din Europa. Membrii sunt susținuți în acest proiect de profesoara Adelina Oprean, de Sarah Nemtanu (concert maestru al orchestrei Naționale al Franței) și Christophe Giovaninetti (fost prim violonist al cvartetului Ysaye). Cu ocazia evenimentului concertistic de la Cluj-Napoca, ansamblul va interpreta următoarele lucrări: Cvartetul de coarde nr. 1 op. 22 de George Enescu, Duete pentru două viori de Bela Bartok, Serenada în Do major op.10 de Ernö Dohnanyi și Sonata pentru vioară și violoncel partea 1 și 3 semnată Maurice Ravel, anunță organizatorii.

Ansamblul de cameră „L’Athénée” își propune să aducă un omagiu marelui compozitor George Enescu, cel care, prin parcursul său artistic, a conectat Orientul și Occidentul. Concertul care va avea loc la Cluj reprezintă, totodată, încununarea primei rezidențe muzicale a ansamblului în orașul de pe Someș.

Repertoriul a fost atent gândit, astfel că programul serii evidențiază dubla identitate, maghiară și românească, a orașului, prin raportarea la operele unor compozitori majori din cele două țări. La Bartók și Dohnányi, ritmurile și melodiile folclorice sunt asumate și vin să depășească tradiția tonală a căror urmași sunt. Sonata pentru vioară și violoncel dedicată lui Claude Debussy exprimă subtilele linii impresioniste dragi compozitorilor francezi de la începuturile secolului XX. Ca o sinteză magistrală, primul cvartet semnat George Enescu impresionează prin densitatea expresivă, reveria folclorică și excepționala îndrăzneală, adaugă organizatorii.

Vor interpreta pentru dumneavoastră: Laurențiu Stoian, Elie Hackel (vioară), Guillaume Florès (violă) și Michal Balas (violoncel).

Seară muzicală la Institutul Francez din Cluj-Napoca

Tinerii virtuozi vor susține ulterior un al doilea concert în curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca, joi, 25 august, începând cu ora 20.00.

Pentru ambele concerte, biletele pot fi procurate de pe platforma eventbook.ro.

Laurențiu Stoian

Laurențiu Stoian s-a născut în 2002, la Haguenau, într-o familie de muzicieni. Primele lecții de vioară le-a primit de la tatăl său, Marius Stoian, la vârsta de 7 ani. Ulterior a studiat sub îndrumarea profesoarei Aline Zeller la Conservatorul din Strasbourg și în particular cu profesoara Ayako Tanaka din Paris (prim-solist violonist al Orchestrei Filarmonice din Lille). În septembrie 2018 s-a alăturat clasei profesoarei Samika Honda (solist al Orchestrei Filarmonicii din Strasbourg) la Conservatorul din Strasbourg. După absolvirea Conservatorului, și-a început studiile de licență la Basel, în Elveția, sub conducerea Adelinei Oprean.

În cadrul diferitelor academii și cursuri de măiestrie la care a luat parte, tânărul violonist a avut ocazia să interacționeze cu nume mari precum Leonidas Kavakos sau Steven Isserlis. A obținut premiul I și premiul special pentru interpretarea unei lucrări de George Enescu la Concursul
Internațional de vioară „Modest Iftinchi” de la București și premiul III la concursul internațional de vioara “Arthur Grumiaux” desfășurat în Belgia.

Elie Hackel
Elie Hackel s-a născut în anul 2000 la Haguenau, unde a început să studieze muzică încă de când avea 6 ani. În 2010 și-a continuat studiile la Conservatorul cu influență regională din Paris, iar din 2017 la Conservatorul Național Superior din Paris, la clasa lui Jean Marc Phillips. Actualmente evoluează sub îndrumarea lui Svetlin Roussev și Pierre Colombet.De-a lungul carierei, a participat la numeroase academii și cursuri de măiestrie, învățând de la artiști de renume internațional. În 2017, a fost invitat de Academia Europeană de Muzică de Cameră a Festivalului Pablo Casals să studieze cvartetul de coarde cu Cvartetul Artis.

Este membru al promoției „Ceaikovski” a Academiei Muzicale Philippe Jaroussky 2021-2022 și laureat al Academiei Orchestrei de Cameră din Paris și al Orchestrei Filarmonice Radio France. Este, de asemenea, laureat al Fundației Société Générale „C’est vous l’avenir” pentru anul 2022-2023.

Elie Hackel dezvăluie o preferință aparte pentru folclorul est-european.

Guillaume Florès
Născut în Franța în 1999, Guillaume Florès a luat contact cu muzica încă din sânul familiei. A început să studieze vioara, iar ulterior a descoperit viola în urma unei întâlniri cu Garth Knox, instrument de care s-a atașat. A studiat apoi la clasa profesoarei Claire Merlet, iar în prezent urmează cursurile în cadrul Conservatorului Național Superior din Paris, în clasa lui David Gaillard.

Guillaume Florès a beneficiat, totodată, de îndrumarea lui Máté Szűcs, Françoise Gnéri, Nicolas Bône, Sabine Toutain și Claire Désert. În 2018, a obținut locul al doilea la Concursul internațional pentru tineri violiști.

Michał Balas
Michał Balas s-a născut în 2001 iar în prezent studiază la Academia de Muzică din Basel și la Academia de Muzică din Łódź, sub îndrumarea profesorilor Danjulo Ishizaka și Stanisław Firlej. Este un solist activ, muzician de cameră și câștigător a numeroase concursuri de violoncel. Din palmaresul său amintim: Marele Premiu la Concursul CEA pentru violoncel din Varșovia (2019); premiul I și un premiu special pentru o lucrare obligatorie la Concursul Internațional Johansen pentru tineri interpreți de coarde de la Washington DC (2018); premiul I la Concursul internațional pentru violoncel Wiłkomirski din Poznań (2018).

În 2021, a primit Marele Premiu la Concursul de violoncel Dominik Połoński din Łódź, competiție la care a fost numit „Personalitatea violoncelistă a anului 2021” în Polonia. Tot anul trecut a fost nominalizat de Institutul Național de Muzică și Dans pentru premiul „Corifeu al muzicii poloneze” în categoria „Descoperirea anului”.

Michał Balas a interpretat alături de orchestre simfonice și de cameră precum Sinfonia Iuventus, Apollo Orchestra, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, precum și cu orchestrele filarmonice din Cracovia, Rzeszów, Kielce și Kalisz.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut