Muzică | Interviu cu violoncelistul Ion Storojenco

În așteptarea concertului caritabil ˶Uniți prin Muzică˝, un proiect al Rotary Cluj Cluj-Napoca Hoia, am stat de vorbă cu Ion Storojenco, membru fondator și, totodată, violoncelist în cadrul Tonkünstler-Orchester din Viena.

Reporter Făclia: Cum a debutat această inițiativă din partea Rotary Cluj Cluj-Napoca Hoia?

Ion Storojenco: Acest proiect este inițiativa mea și mă bucur foarte mult că ceilalți colegi din Club au venit în întâmpinarea ei. Clădirea Filarmonicii din Chișinău este una dintre cele mai vechi din țară, orchestra a fost fondată la începutul secolului XX și clădirea care, din păcate, a fost distrusă totalmente în urma incendiului de acum un an era o clădire cu valoare istorică, avea o sală deosebit de frumoasă. Cea mai mare pierdere pe care a suferit-o instituția este biblioteca, ce însuma mii de manuscrise ale compozitorilor basarabeni. Alte probleme legate de funcționarea instituției vizează lipsa recuzitei necesare. S-au pierdut toate scaunele, pupitrele, două piane de concert extrem de valoaroase, iar pentru acestea, în circumstanțele financiare ale Republicii Moldova, banii sunt greu de găsit și probabil costurile nu vor fi acoperite de stat. De aceea ne-am hotărât să venim în întâmpinarea acestei orchestre. Acesta este țelul spre care vor merge donațiile.

Reporter Făclia: Ce înseamnă pentru dvs să fiți parte dintr-un proiect care vizează sprijinirea activității unui obiectiv cultural din orașul Chișinău, orașul unde v-ați născut?

Ion Storojenco: Orchestra din Chișinău este prima orchestră profesionistă cu care am avut onoarea să cânt ca solist, când aveam 14 ani. Tatăl meu, violoncelist și care a fost ulterior și membru al orchestrei Filarmonicii ˶Transilvania˝, a cântat în orchestra din Chișinău. Este un colectiv pe care îl cunosc de mic, foarte dedicat, în ciuda faptului că se confruntă cu lipsuri foarte mari de buget. Acest ajutor pe care vrem să îl oferim instituției scoate în evidență legătura dintre Basarabia și România, arată că nu i-am uitat și că vrem să contribuim la ameliorarea situației mediului cultural de acolo.

Reporter Făclia: Ce ne puteți spune despre artiștii care vor concerta alături de dvs în data de 24 martie la Cluj? Nu au fost aleși întâmplător.

Ion Storojenco: Sunt doi muzicieni care activează la Viena, doi soliști cu o carieră internațională, Kirill Maximov și Nikita Gerkusov, care cântă pe instrumente de mare valoare, acordate de Banca Națională a Austriei, o vioară Stradivarius și o violă Maggini. Cei doi interpreți au origini rusești și ucrainene și cred că, în contextul actual, acesta este un semn important prin care să arătăm că, în ciuda evenimentelor politice, pe care oamenii de rând nu le pot influența, rămânem deschiși și, prin muzică, rupem aceste bariere și nu lăsăm loc de ură și de distrugerea unor prietenii și a unor relații care sunt mai importante decât aceste conflicte strict politice.

Reporter Făclia: Cum vă simțiți să reveniți, cu această ocazie, la Cluj-Napoca, orașul unde ați locuit și studiat pentru o perioadă de timp?

Ion Storojenco: Mă bucur foarte mult să revin. Mama mea este în Cluj și lucrează la Colegiul de Muzică de aici, de aceea vin des la Cluj și, actualmente, urmez și doctoratul la Academia de Muzică, la profesorul Adrian Pop. Totodată, sunt legat de oraș și prin prisma relației pe care o am cu cei din Clubul Rotary Hoia. Mă bucură în mod deosebit participarea orchestrei Filarmonicii ˝Transilvania˝ în acest proiect, mulți mi-au fost colegi de școală, sunt muzicieni de mare valoare.

Reporter Făclia: Cum vă așteptați să fie primit de publicul clujean concertul ˶Uniți prin Muzică˝?

Ion Storojenco: Nu am anticipat tragedia care avea să izbucnească în Ucraina. Evident, la acest moment, ajutorarea unei instituții de cultură poate cădea ușor în plan secund, însă, pentru că procesul de revenire la normalitate în Ucraina este unul de lungă durată, noi am hotărât să continuăm proiectul ˶Uniți prin muzică˝, să rămânem la scopul lui inițial, acela de sprijinire a Filarmonicii din Chișinău, și sper foarte mult că publicul meloman din Cluj își va manifesta interesul, datorită oamenilor minunați pe care îi aducem și scopului caritabil al proiectului.

Reporter Făclia: Proiectul caritabil ˶Uniți prin Muzică˝ al Rotary Club Cluj-Napoca Hoia va continua și pe viitor cu alte evenimente?

Ion Storojenco: Suntem o organizație care tot timpul pune foarte mult accent pe ajutorarea și unirea oamenilor din mai multe domenii pentru a face comunitatea un tot mai bun. Evident că dorim ca acest proiect să continue și concertul să devină o tradiție, astfel ca ideea de ˶uniți prin muzică˝ să devină un titlu sonor nu doar în Cluj ci și în împrejurimi, să devină un logo al Clubului nostru.

 

Concertul caritabil ˶Uniți prin Muzică˝ urmează să aibă loc la Cluj-Napoca în data de 24 martie, de la orele 19.00, în sala Auditorium Maximum. Programul muzical va cuprinde: Joseph Haydn – Concert în Re Major Hob. VIIb / 2, op. 101, în interpretarea lui Ion Storojenco; Wolfgang Amadeus Mozart – Concert în La Major K.219 pentru vioară și orchestră, în interpretarea lui Kirill Maximov; Wolgang Amadeus Mozart – Simfonia Concertantă pentru vioară și violă K.364 în interpretarea lui Kirill Maximov și Nikita Gerkusov.

 

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut