Muzică

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Întâlniri spirituale Cristian Sandu – Nello Santi. Tenorul Ştefan Pop debutează pe scena La Fenice

Despre Cristian Sandu am avut multe, foarte multe ocazii să scriu, consemnând spectacole, prezenţe în jurii naţionale şi internaţionale, reuşite marcante de fiecare dată. Reuşite care au atras, fiesc, alte şi alte invitaţii. 2015 – 2016 au fost să fie, în marea lor majoritate, spectacole la Opera Naţională din Bucureşti.

2016 este însă şi anul întâlnirii cu Maestrul Nello Santi (n. 1931, 22 septembrie; debut ca dirijor de operă în 1951, cu Rigoletto, la Teatro Verdi din Padova; peste 400 de spectacole dirijate la Metropolitan Opera; invitaţii la Royal Opera House Covent Garden, Viena, Salzburg, Geneva, Zurich, Teatro San Carlo, …; un singur articol sau o singură pagină nu sunt de ajuns pentru a cuprinde perosnalitatea artistică a lui Nello Santi) şi nu o singură dată.

Să revin … Prima întâlnire Cristian Sandu – Nello Santi a fost să fie la Teatro di San Carlo din Napoli, pentru Norma lui Bellini, în februarie. A urmat Teatro La Fenice din Veneţia, pentru premiera la Traviata, în cursul lunii aprilie. Cea de a treia întânire va avea loc în scurt timp, 7 – 15 septembrie, tot la Teatro La Fenice, tot Traviata, asupra acesteia urmând să revin cu un articol amplu în cursul săptămânii viitoare.

Pentru Cristian Sandu întâlnirile cu Nello Santi au numeroase puncte comune, muzica, opera, partitura, dirijatul nu în ultimul rând. Totul pornind de la crezul Maestrului Nello Santi, citez, „Un adevărat dirijor de orchestră trebuie să știe să facă totul: dacă reușește bine în doar un singur gen, sau își pune limite istorice sau stilistice, e un talent incomplet sau este un efect al dezechilibrului formării, poate al caracterului”.

În fine, cea de a patra întâlnire Cristian Sandu – Nello Santi este programată în cursul lunii februarie 2017, la La Scala, tot pentru Traviata, Cristian Sandu din postura de asistent al celebrului dirijor italian.

Am amintit de Teatro La Fenice din Veneţia. Duminică, 11 septembrie, tenorul Ştefan Pop – am avut la fel de multe ocazii de a scrie despre arta lui interpretativă – îşi face debutul pe scena la Fenice, cu Traviata, dirijor … Nello Santi, solişti Maria Schiavo (‘Violetta’), Dimitri Platanias (‘Giorgio Germont’), regia Robert Carsen (regizor de operă canadian de origine).

2016 a însemnat pentru tenorul Ştefan Pop, spectacole la Teatro di San Carlo (‘Norma’), Teatro Carlo Felice din Genova (‘Roberto Devereux’), Opera din Hanovra (‘Rigoletto’; septembrie – octombrie), Opera din Oviedo (‘Faust”; octombrie), Teatro Real de Madrid (‘Norma’, octombrie – noiembrie); în 2017 primele spectacole sunt la Teatro di San Carlo (‘Rigoletto’), respectiv Teatro di Parma (‘Boema’).

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie