Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și-a închis porțile de Ziua Națională a României

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost instituția muzeală din municipiu care a ales să-și închidă porțile publicului iubitor de artă în perioada 30 noiembrie-2 decembrie. În schimb, celelalte instituții muzeale din Cluj-Napoca au putut fi vizitate iar unele au organizat evenimente speciale dedicate Zilei Naționale a României.

Cei care au trecut joi prin partea nord-estică a Pieței Unirii din Cluj-Napoca au putut vedea că pe poarta Muzeului de Artă, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, era pus un afiș pe care era scris că în perioada 30 noiembrie-2 decembrie 2022 muzeul este închis.

E adevărat că legea nu obligă instituțiile muzeale să aibă activitate de Ziua Națională, decizia fiind lăsată la latitudinea conducerii instituției. Prin urmare, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca s-a decis ca programul să fie suspendat în această perioadă. Mai mult, la 1 decembrie, Drapelul Național era amplasat în balconul clădirii, putând fi văzut doar din zona dinspre strada Memorandumului, deși legea Legii 95 din 1994 precizează că steagul tricolor se arborează permanent pe sediile instituțiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură.

Actul normativ mai precizează că Drapelul Național se arborează temporar cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al altor sărbători naţionale.

Cum s-au raportat celelalte instituții muzeale clujene la Ziua Națională

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut program normal cu publicul de Ziua Națională. Mai mult, sera de la ora 17, în Sala Reduta în care a avut loc cunoscutul Proces al Memorandiștilor, s-a desfășurat concertul “Visul unei nopți de 1 decembrie”.

Concertul a fost susținut de soprana Maria Ghircoiaș și tenorii Dan Dumitrana și Mihail Răzvan Moroz, acompaniați la pian de Cristian Mocanu. Intrarea a fost liberă.

La Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei oferta de Ziua Națională a României a constat în posibilitatea de a vizita toate expozițiile muzeului cu intrare liberă. Programul pentru vizitarea expozițiilor a fost cel de iarnă: 10.00 – 17.00. Tot Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a organizat în parteneriat cu USAMV expoziția legată de evenimentele Unirii din 1918 – „Mihai Șerban- Rector și făuritor al Marii Uniri.

Muzeul Octavian Goga de la Ciucea a organizat în contextul Zilei Naționale o expoziție de fotografii și documente.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este condus din 2014 de Lucian Năstasă Kovacs.

Acesta a fost distins în 2018 de Ungaria condusă de naționalistul Orban Viktor cu Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit. Totodată, Năstasa Kovacs apare în documentarul filmului „Maghiarii din România – istorie de 100 de ani’’, finanțat de regimul de la Budapesta prin care se încearcă să se repună în discuție Tratatul de la Trianon.

Anul trecut, imaginea Muzeului de Artă din Cluj a fost umbrită de un scandal de proporții provocat de Lucian Nastasă Kovacs după ce soția acestuia a ajuns pe lista pentru vaccinare a angajaților Consiliului Județean Cluj, deși nu era angajată a instituției sau a vreunei unități subordonate.

În 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, Lucian Năstase Kovacs a semnat alături de mai multe persoane printre care și Laslo Tokes, un document adoptat de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania în care se arătat că „aspiraţiile maghiarilor la autonomie culturală şi teritorială sunt dezideratele unei mai bune organizări şi servesc deci tuturor”.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut