MS: Precizări cu privire la administrarea testelor rapide antigen din salivă, în școli

Testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid – precizează Ministerul Sănătății, ca urmare a unei solicitări adresate, în acest sens, de Ministerul Educației.

Conform MS, pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru și, ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional. La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea – predarea testelor, corectitudinea prelucrării/ interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

Prin intermediul unui comunicat remis, miercuri, presei, Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți, de „întreaga considerație și înțelegere privind situația creată”, dar reamintește că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă „nu reprezintă un act medical”, ci este „o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2”.

„În toate situațiile, testele din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă. Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers. Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere” – precizează MS.

Introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot ME a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut