MS: 7.500 de doze de anticorpi monoclonali, repartizate în 147 spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2

Ministerul Sănătății anunță  că a repartizat marți, 2 noiembrie 2021, 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2. Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului-Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.

„La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecțioase a realizat o Informare către profesioniștii din sistemul sanitar privind modul de administrare al acestor medicamente, care a fost transmisă de către Ministerul Sănătății în toate unitățile sanitare cărora le–a fost distribuit produsul. Mai mult, președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta, a susținut săptămâna trecută o videoconferință cu medicii care administrează medicamentul în cadrul căreia a explicat modul de administrare și a răspuns la întrebări” – informează MS.

Potrivit ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. „Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Conform protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, în România, utilizarea anticorpilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

MS atenționează că în procesul de îndrumare al pacienților pentru administrarea anticorpilor monoclonali un rol important îl are medicul de familie.

„Conform recomandărilor Comisiei de boli infecțioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienților, după o prealabilă evaluare clinico-biologică care poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie care, mai apoi, îndrumă pacienții pentru administrare în spital. Administrarea medicamentelor se va face în 3 locații: prin spitalizare de zi; la camera de gardă; în Unitățile de Primiri Urgențe” – precizează Ministerul Sănătății.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut