Motivele pentru care IOCN este apelat prioritar de oameni din toată țara

Motiv 1. Secțiile de Chirurgie Oncologică 1 și 2 ale Institutului Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca au atât echipe excelent calificate profesional, cât și aparatura modernă necesară. Afecțiunile tratate țin de patologia tiroidei, sânului, uterului, ovarelor, patologie digestivă, chirurgia rectului, colonului, stomacului, tumorile de părți moi (sarcoamele), tumorile tegumentare (ale pielii), la care se adaugă specialitățile ORL și Urologie.

Motiv 2. De la diagnostic până la tratament, pacientul are toate serviciile în Institut, lucru extrem de important, fiindcă accelerează procedurile. Mai mult, orice decizie terapeutică se ia în comisii multidisciplinare, ceea ce limitează la maximum riscul de eroare și asigură tratamentul optim.

Motiv 3. Una dintre „durerile” spitalelor românești – confortul pacientului – e de mult rezolvată. Condițiile hoteliere sunt foarte bune: saloane cu 2 sau 3 paturi, cu baie proprie și TV Cablu, iar o parte dintre ele au și aer condiționat.

Motiv 4. Personalul celor două secții chirurgicale este tânăr, dar atent selectat și pregătit. Ca atare, rata de succes atinge cote impresionante, grație unei munci de echipă bine sudată.

O problemă frecventă ține de programarea pentru consultații și tratament, care se poate face telefonic sau online. Pacienții trebuie să specifice din start ce problemă au, pentru a fi dirijați către medicul potrivit. Chiar dacă bolnavul dorește să ajungă la un anumit medic, despre care are referințe bune, e posibil ca boala lui să nu se încadreze în specializarea medicului respectiv. Odată programarea făcută, pacientul trebuie s-o respecte, altminteri apar defazaje ce se reflectă negativ atât în eficiența tratamentului, cât și în calitatea colaborării medic-pacient.

O nemulțumire exprimată de șefii celor două Secții, dr. Ioan Cosmin Lisencu, de la Chirurgie 1 și dr. Emil Marius Pușcaș, de la Chirurgie 2, se referă la atitudinea unora dintre pacienți, care nu țin seama de încărcarea enormă a listelor de așteptare și ajung până la a insinua acte de corupție dacă nu sunt programați mai repede decât ar fi posibil. Când lista de așteptare trece de o lună, a pretinde că ai fost amânat fiindcă n-ai dat șpagă e dureros și necinstit. Un lucru e cert, ne asigură cei doi șefi de secții chirurgicale: sub conducerea lor, șpaga nu este doar interzisă, ci și inexistentă.

Oricum, pacienții au la dispoziție “formularul de satisfacție”, în care pot sesiza, anonim, orice încălcare a eticii profesionale de către personalul medical, ceea ce limitează și mai mult posibilitatea unor “manevre” cu fond de corupție.

O precizare necesară!

Oricât de profesioniști și dedicați ar fi medicii, soluția optimă este să nu ajungi la ei prea târziu. Când cancerul se află în stadiile 0 (in situ) și 1, șansele de vindecare sunt mari. Odată ajunși în stadiile 2, 3 sau 4, totul devine o loterie, în care zestrea genetică și norocul capătă ponderi dominante.

Testarea cât mai frecventă reduce dramatic riscurile.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut