Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, depusă de PSD: Voiculescu trebuie să plece urgent

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a dovedit „cu vârf și îndesat” că nu este omul „potrivit” pentru a conduce cel mai important domeniu în actuala criză medicală fără precedent provocată de pandemia de COVID-19, provoacă „doar confuzie”, nu respectă regulile obligatorii pentru ceilalți și „se ceartă cu toată lumea”, ca urmare trebuie să plece „urgent” din funcție, transmit deputații PSD în moțiunea simplă depusă luni, informează AGERPRES.

„Ministrul Sănătății este un exemplu de nerespectare a măsurilor de sănătate publică, dovedind iresponsabilitate, lipsă de asumare și alimentând neîncrederea populației în sistemul de sănătate. Pe scurt, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu nu știe, nu poate și nu trebuie să mai rămână în funcție! A dovedit cu vârf și îndesat că nu este deloc omul potrivit pentru a conduce cel mai important domeniu – cel al Sănătății – în această criză medicală fără precedent provocată de pandemia SARS-CoV-2. Nu știe ce se întâmplă în minister, nu înțelege domeniul pe care-l conduce, se ceartă cu toată lumea, adâncește neîncrederea publică, provoacă doar confuzie și nu respectă regulile obligatorii pentru ceilalți. Vlad Voiculescu a ajuns să reprezinte un pericol public pentru viața, nu doar pentru sănătatea românilor. Și, de aceea, trebuie să plece urgent”, susțin semnatarii moțiunii „Ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece”.

Potrivit social-democraților, lipsa măsurilor de sănătate publică a generat pierderea controlului pandemiei de COVID-19 în România, „atingând apogeul cu situația dramatică de la Spitalul Foișor”, care a demonstrat că „viața și siguranța pacienților nu contează deloc pentru ministrul Sănătății”.

PSD îl acuză pe Vlad Voiculescu de management „dezastruos”, în condițiile în care România are un bilanț „dramatic” cu un milion de oameni infectați cu SARS-CoV-2, 25.000 de morți, iar capacitatea de spitalizare în ATI este depășită și populația se revoltă privind măsurile „aberante” și „contradictorii” referitoare la controlul pandemiei de COVID-19.

Social-democrații îi reproșează lui Voiculescu „evacuarea intempestivă a Spitalului Foișor”, „eșecul grav” în privința creșterii numărului de paturi ATI și al reorganizării sistemului de acordare a asistenței medicale pentru pacienții COVID-19. „Deși știa bine că este mare nevoie – avea toate datele/prognozele necesare – ministrul Vlad Voiculescu s-a dovedit incapabil să crească capacitatea de răspuns a sistemului medical românesc. Mai mult, a ținut în stare de nefuncționare spitalele modulare dedicate COVID (Pipera, Bacău și Lețcani) și a menținut separarea spitalelor în COVID și non-COVID, deși toată Europa a renunțat de mult la această împărțire”, se explică în moțiune.

Semnatarii îi mai reproșează ministrului Sănătății „incapacitatea” realizării unui program de testare care să asigure informațiile corecte privind evoluția pandemiei, neimplicarea în procesul de testare a medicilor de familie, utilizarea redusă a testelor rapide. „România e singura țară din UE unde numărul de cazuri raportate scade, în timp ce spitalele și secțiile ATI pentru pacienții COVID-19 devin neîncăpătoare”, mai susține PSD.

Potrivit social-democraților, alte dovezi ale „managementului dezastruos” al lui Vlad Voiculescu sunt: „încurajarea accesării ilegale a platformei informatice a Registrului Electronic Național de Vaccinare de către un consilier ‘onorific’ al Ministrului Sănătății și divulgarea de informații neautorizate; încercarea de a bloca vaccinarea împotriva COVID-19 prin neplata/întârzierea plății personalului medical implicat în vaccinare; scandalul legat de ordinul de ministru privind înmormântările celor decedați de COVID, aruncați goi, precum animalele, în saci de plastic, sigilați, fără slujbe în biserică, fără umanitate și demnitate; încercarea de a subordona politic INSP, prin abuz în funcție, care a generat emiterea de ordine de ministru care modifică condițiile de ocupare a postului de director general și modul de constituire a comisiei de concurs pentru impunerea unui consilier personal al lui Vlad Voiculescu”.

În opinia PSD, nu există un plan „coerent” privind accesul la tratament și intervenții chirurgicale al pacienților cu alte patologii, multe dintre ele cronice. Deputații social-democrați amintesc, totodată, în moțiune că nu există nici acum un raport oficial cu privire la incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut