Monede omagiale din aur și argint

Începând de vineri, 24 martie, Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari.

Moneda din aur are titlul 999‰, calitate proof, forma rotundă, diametrul de 35 mm, greutatea de 31,103 g, cant neted și valoarea nominală de 500 lei. Moneda din argint are titlul 999‰, calitate proof, forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, cant zimțat și valoarea nominală de 10 lei.

Aversul celor două monede redă cupola palatului Adunării Deputaților din București, în perioada interbelică, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală de „500 LEI” la moneda din aur, respectiv ”10 LEI”, la moneda din argint.

Reversul monedelor prezintă portretele și numele Regelui Ferdinand I și al lui Ion I.C. Brătianu și inscripțiile „ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI – 100 ANI” și „1923”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500 lei, iar pentru moneda din argint este de 460 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșurile de prezentare și certificatele de autenticitate corespunzătoare.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la Sucursala Regională BNR Cluj. Informații cu privire la achiziția monedelor se găsesc pe site-ul BNR, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut