Monede aniversare din aur și argint

Banca Naţională a României a anunțat că, începând de miercuri, 28 decembrie, va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Moneda cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda este din aur, cu titlu 900‰, calitate proof, are valoarea nominală de 100 lei, forma rotundă, diametrul de 21 mm, greutatea de 6,452 g și cant zimțat. Aversul monedei prezintă o compoziție inspirată de romanul „Moromeții” de Marin Preda, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României. Reversul monedei redă portretul și semnătura lui Marin Preda și inscripția în arc de cerc „100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”.

Moneda din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială este din argint, cu titlu 900‰, calitate proof, are valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g și cant zimțat. Aversul monedei prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”. Reversul monedei redă siglele Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale și inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” și „50 ANI”.

Monedele din aur și argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent, și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţurile de vânzare sunt: * 2.900 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate * 480 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la Sucursala BNR Cluj, în limita stocului disponibil pentru vânzare directă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut