Monedă omagială din aur

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 160 de ani de la nașterea generalului Ioan Dragalina.

Moneda este din aur, cu titlu 900‰, calitate proof, are valoarea nominală de 100 lei, greutatea de 6,452 g, forma rotundă, diametrul de 21 mm și cant zimțat.

Aversul monedei redă monumentul dedicat generalului Ioan Dragalina de la Caransebeș, locul de naștere al generalului, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2020”. Reversul monedei prezintă portretul și numele generalului Ioan Dragalina și anii între care a trăit acesta „1860 – 1916”.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 500 piese, iar preţul de vânzare este de 2.300 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la sucursala regională BNR Cluj.

Ioan Dragalina, (1860, Caransebeș, Imperiul Austriac 1916, București, România) a fost un general român, care a murit ca urmare a rănilor primite în luptele care au avut loc pe Valea Jiului în primul război mondial. Înainte de amuri, regele Ferdinand I al României i-a conferit, în timp ce era în spital, Ordinul Mihai Viteazul. Unul dintre fii săi, Corneliu Dragalina (1887-1949), a fost, de asemenea, general, iar celălalt, Virgil Dragalina, a ajuns comandor de marină. Fiica sa Viorica a fost condamnată de autoritățile comuniste la cinci ani de închisoare pentru uneltire contra securității statului român, deoarece studia filozofia lui Rudolf Steiner.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut