Monedă omagială din argint

Luni, 5 septembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu.

Moneda este din argint, cu titlu 999‰, calitate proof, are valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g și cant zimțat. Aversul monedei prezintă un fragment dintr-o pictură a lui Gheorghe Petrașcu, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României. Reversul monedei redă portretul pictorului Gheorghe Petrașcu și inscripția „150 DE ANI DE LA NASTERE” suprapuse pe o paletă de pictură, numele acestuia și anii între care a trăit „1872-1949”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Tirajul acestei emisiuni este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare fără TVA este de 450 lei, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la Sucursala BNR Cluj.

Gheorghe Petrașcu (1872-1949) a fost un pictor și academician român, fondator al unui curent artistic caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștilor alese ca subiect pentru lucările sale.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut