Monedă aniversară din argint

Începând de luni 30 mai, Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema ”140 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan”.

Moneda este din argint, cu titlu 999‰, calitate prooof, are forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutate de 31,103 g și cant zimțat. Aversul monedei redă o imagine a ruinelor orașului antic Histria și inscripția „HISTRIA”, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2022”. Reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Vasile Pârvan și anii între care acesta a trăit: „1882” și „1927”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Tirajul maxim este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare este de 465 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la sucursala regională BNR Cluj.

Vasile Pârvan (1882 – 1927) a fost istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular al Academiei Române, profesor de istorie antică la Universitatea din Cluj-Napoca, membru al mai multor academii și societăți științifice din străinătate, profesor agregat la Sorbona, membru al Comitetului Internațional al Științelor Istorice (Geneva) și director al Muzeului Național de Antichități. A organizat numeroase șantiere arheologice, dintre care cel mai important este cel de la Histria. Cea mai importantă lucrare a sa este ”Getica”, o sinteză istorico-arheologică, prin care a readus în prim planul cercetării istorice rolul politic și cultural al daco-geților.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut