Monedă aniversară din argint

Banca Naţională a României a anunțat că va lansa în circuitul numismatic, din 4 mai, o monedă din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Theodor Pallady.

Monede sunt din argint, cu titlul 999‰, calitale proof, au valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 999‰ și cant zimțat. Aversul monedei redă un detaliu al Muzeului „Theodor Pallady” din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2021”.
Reversul monedei prezintă portretul şi numele pictorului Theodor Pallady şi anii între care a trăit acesta „1871-1956”. Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare este de 440 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, și pot fi achiziționate de la Sucursala Regională BNR Cluj.

Theodor Pallady (1871, Iași1956, București), pictor român, unul din cei mai prestigioși artiști moderni, laureat al titlului Maestru emerit al artei în 1956 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române, în 2012.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut