Mobilizare pentru combaterea crizei de sânge din județul Cluj

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj (ATOP) va marca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care se sărbătorește în fiecare an în 14 iunie, printr-o campanie de donare de sânge. În acțiune vor fi implicate mai multe instituții, respectiv Prefectura Județului Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, Poliția Locală Cluj-Napoca și Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Alexandru Vaida Voevod”, dar și alte instituțiilor publice și entități care asigură ordinea și siguranța publică.
Președintele ATOP Cluj, Maria Forna face apel la clujenii care au o stare de sănătate bună, să se alăture marți, 14 iunie, începând cu ora 8, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Strada Nicolae Bălcescu, Nr. 18, Cluj-Napoca pentru a aduce o speranță bolnavilor care au nevoie de sânge.
„Nu doar cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge ci în fiecare zi, trebuie să depunem toate eforturile pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge dar și de a le mulțumi celor care sunt donatori fideli și care au contribuit la salvarea de vieți omenești. Sângele salvează vieți!”, a declarat Maria Forna.

Ziua mondială a donatorului de sânge are loc în fiecare an în 14 iunie.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe site-ul său (https://www.who.int)

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

Sângele şi produsele sanguine sigure sunt un aspect critic al îngrijirii şi sănătăţii publice. Acestea salvează milioane de vieţi şi îmbunătăţesc sănătatea şi calitatea vieţii multor pacienţi în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toţi cei care au nevoie de el este limitat. Deficitul de sânge este deosebit de acut în ţările în curs de dezvoltare, menţionează OMS.

În timpul pandemiei COVID-19, în ciuda mobilităţii limitate şi a altor provocări, donatorii de sânge din multe ţări au continuat să doneze sânge şi plasmă pacienţilor care au avut nevoie de transfuzie. Potrivit OMS, acest efort extraordinar într-o perioadă de criză fără precedent a pus în evidenţă rolul crucial al donatorilor de sânge voluntari, bine organizaţi, neremuneraţi în asigurarea unui aport de sânge sigur şi suficient în perioadele normale sau de urgenţă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut