Misiunea principală a Bisericii este și astăzi mântuirea sufletelor

Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla îmbracă haina de sărbătoare la alegerea noului Episcop Eparhial, Preasfinția Sa Claudiu Pop, păstrând vie amintirea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla între anii 2002-2021.

Sfântul Părinte, Papa Francisc, în 14 aprilie 2021, a acreditat alegerea  Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în funcția de Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în 12 aprilie 2021. În aceeași zi, la 12 aprilie 2021, se împlineau trei luni de la trecerea la Cer a Preasfinției Sale Florentin și, în capela de la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla (str. Moților nr. 26, Cluj-Napoca) membrii Curiei eparhiale, colaboratori apropiați a Ierarhului clujean s-au unit în rugăciune de comemorare a Arhiereului iubit. Și-au reamintit cu emoție timpul petrecut împreună cu Preasfinția Sa: în rugăciune, în fața sfintelor altare sau în birourile din sediul episcopal ce fuseseră cândva și ale Fericitului Iuliu Hossu, episcop martir, și păstrau lumina sfințeniei sale. Au fost nenumărate ore de lucru, discuții și căutări ale celor mai bune căi spre rezolvarea problemelor zilnice și bunul mers al Eparhiei ce purta încă rănile anilor de prigoană sub regimul comunist. S-au petrecut și numărat, pe file de calendar, peste 18 ani de rugăciune și muncă susținută în căutarea împlinirii voinței și planului lui Dumnezeu cu Eparhia de Cluj-Gherla.

De-a lungul timpului de păstorire ce i-a fost rânduit, regretatul Ierarh păstra cu venerație amintirea Episcopilor care l-au precedat, pentru ca în acest an, la noua răscruce din istoria Eparhiei, amintirea vieții sale să se adauge și să rămână luminătoare și înțelept povățuitoare înspre ceea ce va să vină. Pe urmele deja gravate se înscriu în prezent urme noi. Episcopul ales, PS Claudiu Pop, dorește ca prin noua misiune ce i-a fost încredințată „dragostea lui Hristos să pătrundă” și își propune să ducă mai departe lumina credinței moștenită de la înaintași.

Volumul „File din istoria Eparhiei de Cluj-Gherla a românilor” păstrează raze din lumina învățăturii Preasfinției Sale Florentin, coordonatorul acestei lucrări. Preasfinția Sa amintește că, în Bula Pontificală Ad Apostolicam Sedem, de întemeiere a Eparhiei de Gherla (la 26 noiembrie 1853), se vorbește despre „națiunea românilor din Transilvania, care, mărturisind credința catolică, urmează ritul grec”, ceea ce „atestă conștiința existenței națiunii române în Transilvania, chiar dacă aceasta nu era încă constituită într-un stat”. Ierarhul argumentează modul în care afirmarea conștiinței naționale a românilor a fost „o linie cu fir roșu ce a condus itinerariul spiritual, cultural și național al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică” încă de la începuturile existenței sale. Este, totodată, evidențiat faptul că, ancorați în conștiința propriei identități și în a celei de fii ai lui Dumnezeu, Episcopii de Gherla și de Cluj-Gherla au condus poporul credincios, lor încredințat, prin pelerinajul pământesc spre mântuire.

„Misiunea principală a Bisericii este și astăzi mântuirea sufletelor, iar prioritatea ce derivă din aceasta, la nivel pastoral, este formarea unor creștini maturi, capabili să reziste în fața dificultăților, colaborând activ în comunitățile parohiale și trăind responsabil propria vocație și propriile alegeri. În acest sens este fundamental rolul familiei, imaginea părinților, prima icoană a bunătății și iubirii lui Dumnezeu. Aici este important modelul dascălilor și sfaturile îndrumătorilor spirituali care ne învață lecția vieții. Acum devin grăitoare modelele martirilor Bisericii, acele persoane capabile să moară pentru un ideal sfânt, rămânând neclintiți în credință. Să ne reamintim că misiunea specifică a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, este și consolidarea comuniunii în credință cu Biserica Apostolică a Romei, dar cu păstrarea tezaurului propriei identități orientale. De asemenea, să valorificăm vocația spre unitate pe care Biserica noastră trebuie să o realizeze la nivelul propriilor structuri, dar și în raport cu celelalte Biserici Orientale Catolice și cu Biserica Ortodoxă. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, continuă renașterea «din propria-i cenușă», în pofida tuturor adversităților, consolidându-și, încet dar sigur propriile structuri și împlinindu-și, cu smerenie, menirea în neamul românesc. Acesta constituie semnul cel mai concret că misiunea ei nu s-a încheiat, ci dimpotrivă, continuă până la timpul rânduit de Domnul, căci «ceasul Domnului nici nu grăbește, nici nu întârzie», spunea, cu înțelepciune, cel de-al doilea Cardinal al neamului, Mitropolitul Alexandru Todea. Fie ca binecuvântarea lui Dumnezeu, Tatăl Atotputernic și a Fiului Unic Născut și a Preasfântului și de Viață Dătătorului Spirit, să ocrotească și să însoțească mereu pelerinajul Bisericii noastre în drumul ei spre Patria cerească. Amin”.

Este ceea ce scria, cu urme de neșters însemnate prin propria viață de credință, Episcopul Florentin Crihălmeanu. Sunt cuvinte actuale și azi, la inaugurarea noului episcopat ce se va înscrie, la rândul său, pe filele istoriei Eparhiei de Cluj-Gherla, de Dumnezeu binecuvântată.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut