Mișcoiu: Calendarul electoral este gândit astfel încât mobilizarea de partid să funcționeze cât mai bine

Coaliţia de guvernare a finalizat discuţiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând să aibă loc pe 24 noiembrie, respectiv pe 8 decembrie, iar alegerile pentru Legislativ pe 1 decembrie.
După acuzațiile repetate ale PSD la adresa PNL că nu-și respectă cuvântul dat privind alegerea președintelui în septembrie și un simulacru de consultări cu partidele, formațiunile din coaliție au avut nevoie doar de câteva minute pentru a adopta prin consens programul de organizare al alegerilor.

Este gândit astfel încât mobilizarea de partid să funcționeze cât mai bine, votanții și mai ales militanții de partid neplecând în vacanța tradițională de 30 noiembrie-1 decembrie, întrucât aceasta pică în weekend”, menționează politologul Sergiu Mișcoiu, profesor la UBB.

Intercalarea parlamentarelor între tururile de la prezidențiale e menită să transfere sprijinul pentru candidații prezidențial ai PNL, respectiv PSD, în voturi pentru partid”, adaugă el.

Profesorul clujean mai spune că amânarea are și un alt obiectiv: prelungirea termenului de gândire până la mijlocul lui septembrie în vederea unei posibile candidaturi comune. ”Încă nu este cu totul sigur că PSD și PNL vor merge separat în alegerile prezidențiale. Ei știu că, separat, riscă să rateze turul II, fie ambele, fie cel puțin unul dintre partide”, precizează Sergiu Mișcoiu.

Mai ales că programarea ”lasă timp pentru candidați să strângă semnăturile, ceea ce-i poate avantaja pe candidații independenți, de exemplu, pe Mircea Geoană”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut