Ministrul Transporturilor: “Pentru Cluj-Napoca sunt foarte multe vești bune”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, sâmbătă, la Cluj, în cadrul unei conferințe de presă, că pentru municipiul nostru, sunt foarte multe vești bune, pentru următorii ani. El se află la Cluj-Napoca într-o vizită de lucru, alături de vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Lucian Bode a vorbit despre cele mai importante proiecte locale, printre care și cel al metroului.

Pentru municipiul Cluj-Napoca sunt foarte multe vești bune, pentru următorii ani, iar Guvernul va sprijini proiectele pentru Cluj-Napoca și județul Cluj. Cel mai nou proiect care este asumat de Guvern este realizarea magistralei de metrou. Va urma realizarea studiului de fezabilitate și apoi vom stabili licitația pentru demararea proiectului. Mă bucur să văd că în România există și alte orașe care își doresc metrou și sper că marile municipii vor avea curaj să preia modelul din Cluj-Napoca”, a spus Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a vorbit și despre modernizarea și electrificarea căii ferate Cluj-Napoca Oradea-Episcopia Bihor, unul dintre marile proiecte de infrastructură.

„Avem în vedere și proiectul de electrificare pe ruta Cluj-Napoca- Episcopia Bihorului, până la frontiera cu Ungaria. Avem studiul de fezabilitate și credem că acest proiect de aproape 1,8 milioane de euro va fi scos la licitație la începutul anului viitor. Parte din acest proiect este și pasajul peste Tăietura Turcului, care va decongestiona traficul între Baciu și Cluj-Napoca, pentru că cu toții știm ce înseamnă să circuli pe Tăietura Turcului la ore de vârf”, a mai spus Lucian Bode.

El a mai precizat că au avansat mult proiectele conexiunii dintre Autostrada Transilvania (A3) și comuna Mărtinești. “Am semnat contractul pentru studiul tehnic vrem să accelerăm proiectarea pentru ca în 2023 să fie finalizată această șosea de legătură. Pe Calea baciului am dat drumul la lucrările la podul peste Valea Seacă unde veți avea o surpriză în zilele viitoare. În acest an vom finaliza 24 din cei 42 de kilometri din Autostrada Sebeș Turda”, a mai precizat Bode.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a subliniat că Clujul este un model de guvernare liberală, un model pe care îl dă frecvent ca exemplu.

„Aici am găsit ceea ce ar trebui să existe în majoritatea orașelor României, că dezvoltarea urbană este cuplată cu cea economică, iar progresul, nivelul de trai este vizibil. Clujul este, astăzi, un model de bună practică pe fonduri europene și este un exemplu de urmat. Am prezentat Planul Național de redresare și reziliență, și o componentă esențială a fondurilor europene merge spre modernizarea orașelor. Am spus că avem patru obiective majore, iar modernizarea orașelor era al doilea obiectiv major de urm[rit. Așadar, în continuare resursele pentru ceea ce înseamnă mobilitate urbană, regenrare urbană, dar conceptul care vă place cel mai mult de smart city este la loc de frunte cu alocare de peste 3, 5 miliarde euro la nivel național. Sunt convins că veți implemeta în continuare proiecte care vor pune Clujul pe poziție fruntașă, ca până acum”, a spus Marcel Boloș, care a mai precizat că, de departe, proiectul cel mai important este cel al metrolui, care marchează un moment istoric pentru dezvoltarea infrastructurii.

Anca M. Colibășanu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut