Ministerul Sănătății a încheiat un acord cadru pentru achiziția de Tocilizumabum

Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat remis, miercuri, presei, că a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum, care se utilizează în tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, prin repartiție gratuită către spitale, în perioada august 2020 – iunie 2021, respectiv prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător, începând din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021.

“În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienți COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 2021 au fost achiziționate 4.323 flacoane, din cele peste 6.000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, citat în comunicat.

Conform comunicatului, ministrul interimar al Sănătății „a explicat că, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală și că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient”. „Mai mult, conform legislației în vigoare, în cadrul unităților sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienților cu COVID-19 în perioada stării de alertă” – precizează MS.

Totodată. MS anunță că a încheiat un acord-cadru pentru achiziția de Tocilizumabum, iar în perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, 2.000 de flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl și 6.436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienți cu forme severe de boală.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut