Nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, listată la Bursă

Ministerul Finanțelor a anunțat că listează la Bursa de Valori București (BVB), începând de joi, 22 septembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizați, o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, cu 3 scadențe diferite și cu valoarea totală de peste 1 miliard de lei.

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 423,1 milioane lei și, respectiv, 120,6 milioane euro, (valori însumând puțin peste 1 miliard lei – 206,6 milioane euro) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri de stat FIDELIS pentru populație derulată în ultimii trei ani prin BVB. Astfel, valoarea celor nouă runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către MF a depășit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Oferta primară de vânzare a titlurilor a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distributie), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). Titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 9 participanți.

În cadrul celei mai recente oferte de titluri de stat FIDELIS, derulată în perioada 1 – 19 septembrie, au fost plasate peste 7.100 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitate de 3 ani și două emisiuni în euro, cu scadență la unul și, respectiv, doi ani.

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani.

Unde găsesc titlurile cumpărate

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la BVB, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce se poate face cu titlurile de stat

Titlurile pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Deținătorii care doresc să păstreze titlurile de stat au două opțiuni: * primesc dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare * pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum se pot vinde sau cumpăra titluri de stat după ce oferta s-a încheiat

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă la adresa BVB – Intermediaries

Unde se poate vedea prețul curent al titlurilor

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul BVB (www.bvb.ro), introducând simbolurile de mai jos în căsuța de Căutare de pe pagina principală: * R2509A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani * R2309AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an * R2409AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 2 ani.

Caracteristicile titlurilor de stat

Emisiune
(simbol bursier și ISIN)

Moneda emisiunii

Număr obligațiuni

Valoare nominală

Dobândă

Data emiterii

Maturitate

R2509A
ISIN ROQ0Y1HFDGH1

RON

4.231.039

100 RON

8% p.a.

21 septembrie 2022

21 septembrie 2025

R2309AE
ISIN
ROXSAX8UZ153

RON

442.611

100 EUR

1,85% p.a.

21 septembrie 2022

21 septembrie 2023

R2409AE
ISIN ROGVSPY8MH73

EUR

763.437

100 EUR

2,65% p.a.

21 septembrie 2022

21 septembrie 2024

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut