Minim 51% din carnea, fructele și legumele vîndute în marile magazine va trebui să fie din producţia românească

magazinPlenul Senatului a adoptat, marți, cu 76 de voturi „pentru” și patru abțineri, o propunere legislativă, inițiată de social-democratul Ovidiu Donțu, prin care marii comercianți sînt obligați să vîndă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească.

Propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

În expunerea de motive, Ovidiu Donțu a subliniat că proiectul său are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naționali pe piața de desfacere reprezentată de comercianții cash & carry. “Persoanele juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca pentru carne, legume și fructe să achiziționeze aceste produse, în proporție de cel puțin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menționate, legumele și fructele din import să reprezinte maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenței”, se arată în raportul favorabil al Comisiei economice, însușit de plenul Senatului şi preluat de Agerpres.

Lanțul alimentar scurt reprezintă, potrivit raportului Comisiei economice, „un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strînse între producători și consumatori”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut