Mineralia Cluj-Napoca

Cristale naturale de cuarț, calcit, sau pirită, eșantioane de colecție din hematit, aventurin, malachit, azurit, dar și minerale șlefuite, roci, obiecte sculptate, agate, geode de ametist și fosile așteaptă să fie admirate de vizitatori, în cadrul expoziției Mineralia Cluj-Napoca, organizată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

De asemeni, vor fi expuse podoabe și bijuterii realizate din pietre naturale: pietre fine, pietre semiprețioase brute sau șlefuite, cărora li se adaugă bijuterii din coral, perle sau chihlimbar.

„Minerale rare, precum tanzanitul violet, larimarul sau turmalina multicoloră vor putea fi descoperite în forme brute, în coliere din mici bucăți fațetate sau în piese mai mari, de calitate gemă, pregătite pentru a fi montate ȋn bijuterii personalizate. Tanzanitul a intrat relativ recent ȋn lumea pietrelor fine, fiind descoperit în anul 1967. Frumusețea și raritatea sa, culoarea violet intens, alături de strălucire și transparență au făcut ca bijutierii să o aprecieze ȋn mod deosebit. Este o varietate a mineralului zoisit, singurul loc unde se găsește fiind minele de lângă muntele Kilimanjaro, ȋn Tanzania, de unde și numele dat acestei pietre” – precizează organizatorii.

Conform acestora, o categorie aparte a mineralelor expuse este lemnul pietrificat, sau lemnul fosilizat, care se formează în zeci de mii de ani, prin procese de înlocuire, ȋn copacii căzuți, a substanței organice cu silice, păstrându-se structura și forma inițială. Prin tăiere și, ulterior, șlefuire din acestea se obțin obiecte ornamentale cu aspect special.

Expoziția va fi deschisă în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în perioada 4 – 6 martie, între orele 10:00 – 18:00. Vizitarea expoziției se va face în condițiile speciale stabilite pentru perioada stării de alertă.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut