Mii de slujbe libere în Cluj. Cele mai multe sunt pentru chelneri și muncitori necalificați

Peste 3.000 de locuri de muncă vacante erau disponibile în județul Cluj la mijlocul acestei săptămâni, în diferite ocupații și domenii de activitate, cele mai multe dintre acestea fiind oferite pentru persoane fără calificare.

Județul Cluj nu duce lipsă de posturi libere nici în această vară, în această perioadă fiind oferite nu mai puțin de 3.24 locuri de muncă vacante. De remarcat că o bună parte dintre slujbele libere sunt disponibile fie în construcții, fie în sectorul HoReCa, ambele domenii având un vârf de activitate în sezonul de vară. Astfel, în construcții se caută de la muncitori necalificați la ingineri, în timp ce în HoReCa există cereri pentru bucatari, chelneri, barmani, patiseri, cofetari sau femei de serviciu. Însă, există posturi și în alte domenii, cum ar fi cel bancar – unde sunt căutați ofițeri de credite -, comerț, IT, transporturi – cererea de șoferi menținânduse la cote ridicate – sau industrie, unde există poziții libere în special pentru operatori la mașini unelte cu comandă numerică și lăcătuși.

Pentru comparație, să spunem că la nivel național există 40.099 locuri de muncă vacante. Conform datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai multe dintre acestea sunt oferite pentru muncitori necalificați în construcții sau industrie, lucrători comerciali, manipulanți mărfuri, agenți de securitate sau montatori subansamble.

Din totalul posturilor libere, doar 2.301 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (ingineri, programatori, economiști sau profesori), alte 8.062 de poziții fiind pentru persoane cu studii liceale sau postliceale (lucrători comerciali, agenți de vânzări, montatori subansamble etc). De asemenea, există 9.805 locuri de muncă pentru cei cu studii profesionale (lăcătuși, confecţioneri-asamblori articole din textile, sudori, electricieni sau șoferi), însă marea majoritate a slujbelor – 19.931 de poziții – se adresează persoanelor fără studii sau cu studii primare (muncitori necalificați, agenți de securitate etc).

Care sunt cele mai doriți angajați din România

În al doilea trimestrul din acest an, cele mai multe slujbe libere erau disponibile pentru specialiști în diverse domenii de activitate (13.900 locuri de muncă), ocupație pentru care numărul posturilor libere a crescut cu 300 de poziții față de primele trei luni ale anului. De asemenea, față de primul trimestru, sunt disponibile suplimentar și 100 de poziții pentru asamblori de maşini şi echipamente.

În schimb, nu se prea caută lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit, domeniu în care există, oficial cel puțin, numai 100 locuri vacante. Numărul posturilor libere a mai scăzut față de prima perioadă a anului și în rândul ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor (cu 1.100 locuri vacante) și de muncitori calificaţi şi asimilaţi (300 posturi).

Unde se fac cele mai multe angajări

La începutul lunii iulie, în România existau 46.000 de slujbe libere, în scădere cu 1.300 de poziții față de perioada de primăvară. Însă, trebuie observat că față de același trimestru al anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6.500 de posturi, ceea ce indică o revigorare serioasă a activității economice după perioada marcată de pandemie.

Industria prelucrătoare rămâne în continuare pe prima poziție a necesarului de forță de muncă, în acest domeniu existând aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.400 de posturi), cu 400 mai multe față de începutul anului.

La polul opus, cele mai puține locuri de muncă libere există în tranzacții imobiliare, în alte activități de servicii, respectiv în industria extractivă (câte 100 de posturi pentru fiecare domeniu în parte). Cele mai semnificative scăderi a numărului posturilor vacante au avut loc în intermedieri financiare şi asigurări (cu câte 300 posturi) și în informații și comunicații (cu câte 500 poziții).

Deficit de angajați în sănătate și administrație

Surprinzător poate față de percepția publică, datele Institutului Național de Statistică arată că în sectorul bugetar există cam 25% din totalul posturilor neocupate: 5.300 – în sănătate și asistență socială (în creștere cu 400 poziții libere), 5.000 – în administrația publică (cu 300 locuri libere în plus față de primăvară) și 1.200 – în învățământ. Totuși, trebuie observat că, în urma angajărilor masive din sectorul bugetar, numărul posturilor libere a scăzut semnificativ față de anul trecut, în special în administraţia publică (cu 700 posturi), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (cu 500 poziții).

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut