Mii de litri de biocide au fost retrase de la utilizare de DSP Cluj în plină pandemie

Mii de litri de biocide au fost retrase de la utilizare de inspectorii clujeni în sănătate publică iar altele eu fost interzise la comercializare după ce au fost descoperite mari neconformități.

Potrivit DSP Cluj, anul trecut au fost au fost efectuate 582 controale și 2 recontroale privind respectarea prevederilor legale în domeniul produselor biocide. Au fost vizați 3 producători, 22 distribuitori, 557 utilizatori profesionali. „Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat 3 sancţiuni, din care 1 avertisment şi 2 amenzi în valoare totală de 5800 lei. Principalele neconformități constatate în cadrul acțiunii tematice de control la operatorii de servicii DDD/curățenie-dezinfecție au fost: procedurile operaționale nespecifice ptr tipurile de produse utilizate și pe domenii de activitate, fără modul de utilizare al produselor biocide și neprelucrate personalului prin proces verbal cu semnătură; lipsa cursului de instruire notiuni fundamentale de igienă; spațiie neigienizat, pavimente parțial neconforme, neconformități pentru care s-au stabilit termene și responsabilități. În cadrul acțiunilor tematice și la solicitarea MS (sesizări primite de la DSP-uri) privind produsele biocide au fost verificate 74 produse din care 61 conforme și 13 neconforme”, arată DSP Cluj.

Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat 4 amenzi în valoare de 4000 lei și 2 avertismente. Totodată au fost retrase de la utilizare 6080 litri iar de la comerializare 1269,25 litri produse neconforme.

Produsele biocide, aşa cum sunt definite de actele normative, sunt substanţele active şi preparate care conţin una sau mai multe substanţe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut