Mihai Viteazul , comemorat la Turda la 421 de ani de la trecerea în veșnicie

Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat, potrivit tradiției, pe 19 august, la Mănăstirea „Mihai Vodă” de lângă Turda, la 421 ani de la trecerea în veșnicie. Reprezentanți ai autorităților locale, ai organizațiilor culturale, dar și numeroși clujeni a ținut să fie prezenţi, vineri, la mormântul lui Mihai Viteazul, pentru a-l omagia pe voievodul care a reuşit prima unire a principatelor române.

La ceremonie a fost prezent PS Benedict, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhul a oficiat la Mănăstirea „Mihai Vodă” Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost urmată de un Parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul. Ceremonialul militar–religios organizat vineri a debutat cu primirea oficialităților și a fost urmat de Sfânta Liturghie Arhierească, salutul Drapelului de luptă și a Gărzii de onoare, intonarea Imnului Național al României, un scurt moment comemorativ,  parastas și alocuţiuni.

În cuvântul de învățătură adresat la final credincioșilor, PS Benedict a subliniat că este nevoie de o redefinire a identității noastre în așa fel încât să rezistăm într-o lume în care se dorește să devenim uniformi, neținând cont de moștenirea noastră și de modul în care fiecare își dorește să-și trăiască viața.

 

Avem două elemente constitutive ale identității noastre. Unul este de nuanță religioa iar celălalt de nuanță națională și culturală. Primul element este credința în Înviere. Oricât de firesc ar fi să vorbim de Înviere, în zilele noastre, modul în care trăim viața se pune sub semnul întrebării această realitate, în sensul în care oferta care ni se face ne orientează spre o eternitate aici spre pământ. Ni se prezintă foarte puțin că noi vom muri și că vom avea o viață după moarte. Discursul merge spre o eternitate aici pe pământ, fericită. Însă pentru noi, pentru creștini e foarte important să înțelegem că nu se poate aici în biserică fără credința în Înviere. Credința în Înviere face diferența. Al doilea element este legat de istorie. Cum se înțelege această istorie? Se înțelege sub chipul continuității. Noi ne închinăm Dumnezeului părinților noștri. Ne închinăm neîntrerupt. Nu este doar un Dumnezeu al istoriei, ci și un Dumnezeu al prezentului căruia ne închinăm și care este și Dumnezeul voievodului Mihai Viteazul căruia s-a închinat și pe care l-a slujit cu atât de multă frică și credință.  Apelul la istorie înseamnă că ne închinăm unui Dumnezeu al continuității și unui Dumnezeu al prezentului. Iar această continuitate și prezentul înseamnă tradiție. Ce înseamnă tradiție? Că noi de 2000 de ani ne păstrăm aceeași rânduială atât la nivelul credinței dar și a vieții”, a spus PS Benedict.

La rândul său, primarul Cristian Matei a subliniat că ziua de 19 august este deja consemnată în istoria Turzii ca fiind ziua pe care o dedicăm marelui voievod Mihai Viteazul la mănăstirea Mihai Vodă.

„Datorită marilor evenimente din istoria neamului direct legate de orașul nostru, dar și prin moartea marelui unificator de neam pe meleagurile Turzii avem datoria de a-i păstra vie, în permanență, memoria Marelui Voievod Mihai Viteazul.

Devenit peste veacuri simbol al unității naționale și apărător al creștinătății, acest brav voievod, Mihai Viteazul care a ridicat steagul independenței și s-a jertfit pentru gloria neamului este un model istoric pentru generațiile de azi și de mâine. Astfel, valorile morale și spirituale care stau la baza noastră ca neam și ca țară vor rămâne veșnic întipărite în sufletele și conștiința tuturor românilor.

În memoria martirului erou, voievodul Mihai Viteazul, vă îndemn să reflectăm cu toții asupra datoriei care ne revine pentru a cinsti jertfa domnitorului care stă și astăzi la temelia împlinirii visului nostru național de unire.

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe eroul martir Mihai Viteazul și să ne aibă în pază pe noi toți!”, a spus edilul.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut