Mig-ul 21 Lancer a fost scos din serviciul de luptă. Câți piloți români și-au pierdut viața în accidente cu aeronavele de producție sovietică

Moment istoric și totodată plin de emoție la baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Ultimele aeronave MIG 21 Lancer aflate în exploatare au decolat, luni, Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

În acest context, la baza aeriană a avut loc un ceremonial militar și religios, urmat de discursuri ale reprezentanților unității și ai Statului major al Apărării.

Printre cei prezenți la festivitate s-a numărat primul pilot care a aterizat cu aeronava MIG 21 pe aerodromul din Câmpia Turzii, comandorul Ioan Vereș.

„A fost o șansă. Astăzi se încheie un ciclul din aviația militară, care are la bază patru elemente: pilot, aeronavă, tehnic, navigator. Dacă unul dintre aceste elemente lipsea, avionul nu se putea desprinde de la sol. Nu plâng după MIG-ul 21 pentru că în aviație nu se plânge. Colegii care au avut neșansa să intre în neființă ne-au dat îndemnul să continuăm. Adevărul că și noi am mai dat cu MIG-ul de pământ, de pistă. Nu a fost un meci între noi și ele. A fost pentru că așa este în aviație și asta face parte din procesul de instruire a pilotului. Lângă MIG am depus jurământul de a suporta privațiunile și de a apăra țara. Le doresc tinerilor piloți să ducă ai departe aviația militară română”, a transmis fostul pilot militar.

La rândul său, general maior Remus Bondor din cadrul Statului Major al Apărării a spus că după 61 de ani în serviciu Armatei Române, MIG-ul 21 trece în rezervă. El a ținut, cu acest prilej, să le mulțumească tuturor celor care au operat aceste aparate de zbor pentru a asigura securitatea aeriană a României. Generalul maior a precizat că momentul care a grăbit finalul zborului MIG 21 Lancer a fost tragedia aviatică din 2 martie 2022.

„Atunci s-a prăbușit cel de al 78 aparat de zbor din seria MIG 21. A fost momentul care a grăbit finalul zborului românesc al MIG 21. 

În acești 61 de ani, zborul aeronavelor MIG nu a fost întotdeauna lin. Un număr de 47 de piloți militari au căzut la datorie. Au fost camarazi extraordinari. Sunt eroii Armatei care stau alături de toți eroii români”, a spus generalul.

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române vor fi scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 18 mai 2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române”.

„Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced – Air Policing), sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană şi Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, a informat Ministerul Apărării.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut