„Mi-e dor de tine”: final de călătorie în Washington, D.C.

Șase săptămâni, 4 milioane de trecători și un infinit de stări. Este ceea ce a generat instalația „Mi-e dor de tine” de la începutul lunii februarie și până la final de martie, în Washington, D.C. Instalația luminoasă a trezit emoții diferite în fiecare privitor și a spus povești care mai de care mai speciale.

Creată la Cluj de Asociația Daisler, instalația de lumină „Mi-e dor de tine” cucerește fiecare destinație prin simplitatea și puterea cuvintelor al căror înțeles e cel mai pur în limba română. De data aceasta, ea a luminat mai bine de o lună și jumătate în Washington Wharf, la numai 2 kilometri depărtare de Casa Albă. A adus zâmbete, lacrimi, speranță și duioșie pentru cei care au privit-o, dar și în rândul celor de la mii de kilometri depărtare, la celălalt capăt al lumii.

Ne bucurăm că am reușit să le oferim românilor din SUA oportunitatea de a se simți, chiar și pentru câteva clipe, mai aproape de cei dragi. Instalația are cel mai special mesaj – unul simplu, dar care stârnește cele mai pure emoții și ne îndeamnă la reconectare. Iar dincolo de rolul emoționant, instalația unește comunități, aduce oamenii împreună, dărâmă bariere și îndeamnă la a da glas trăirilor” – spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.

Mi-e dor de tine” a devenit cea mai cunoscută operă de artă contemporană a României, datorită ecoului pe care ea îl creează odată cu fiecare apariție și în fiecare comunitate în care poposește. Mesajul reprezintă conexiunea puternică dintre noi toți și generează emoții care rezonează cu fiecare, reamintindu-ne de lucrurile care contează cu adevărat. Ne îndeamnă la regăsire, reîntâlnire și dialog cu cei dragi, lucruri extrem de importante în aceste momente.

Am primit cu bucurie inaugurarea instalației «Mi-e dor de tine» pe malul Potomacului, în Washington, D.C. și a fost un moment al nostalgiilor pe care l-am împărtășit atunci cu membrii comunității românești. A fost un simbol al apropierii și sper să joace acest rol de liant în continuare, mă bucură faptul că ea va fi montată și în alte orașe americane și va bucura multe comunități de români. Îl felicit pe Andi Daiszler pentru idee, precum și pe toți ceilalți care au susținut și au pus umărul pentru ca proiectul să prindă viață. Mă bucur că mesajul a ajuns și în capitala americană și sunt convins că toți românii care l-au văzut și care îl vor vedea în viitor s-au simțit puțin mai aproape de România, de prietenii și de familiile aflate la mare distanță”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

Călătoria instalației peste Ocean la început de 2022 a fost răsunătoare: povestea emoționantă a ajuns pe ecranele impresionante din Times Square, dar și în publicații precum The Washington Post ori The Georgetown Voice. Echipa din spatele proiectului Lights On lucrează acum la identificarea unor locuri propice pentru ca instalația simbol să își continue călătoria din SUA, în New York. Anterior, instalația a călătorit în Chicago (2021) și în Londra (2019).

***

Mi-e dor de tine este o instalație de lumină creată de Asociația Daisler, în 2018, pentru festivalul de lumină Lights On România. Mi-e dor de tineface parte, alături de instalațiile răspuns Și mie și Te aștept, din Dialogul Reîntregirii, un dialog imaginar purtat de România cu diaspora ei, oriunde aceasta s-ar afla aceasta. Dialogul Reîntregirii vorbește despre familii care sunt unite de lumină, despre idei care-și găsesc vocea în cei care tind către ele, despre apropiere în vremuri tulburi.

***

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca, în 2018, evenimentul reușind rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale. Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional, precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină din lume. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut