Meșteșugurile tradiționale, promovate în rândul copiilor

Aproximativ 20 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, alături de cadre didactice din Dej, Gherla și din localitățile învecinate, participă, în perioada 6 – 10 septembrie, la Muzeul Municipal Dej, la o școală de vară în cadrul căreia se familiarizează cu meșteșugurile tradiționale.

Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în parteneriat cu Muzeul Municipal Dej și Clubul Copiilor Dej Școala de vară „Meșteșuguri artistice tradiționale – țesut brâie” reunește copii și tineri dornici să învețe meșteșugurile tradiționale, selectați în funcție de abilități. Conform celor anunțate de CJCPCT Cluj, s-au avut în vedere, însă, și copiii care provin din familii monoparentale sau din medii dezavantajate. Toți aceștia vor lua parte, gratuit, la ateliere de țesut brâie, sub coordonarea profesorilor – instructori Daniela Katona și Anca Motogna de la Clubul Copiilor Dej și Gherla.

În cadrul Școlii de vară, participanților le vor fi proiectate mai multe filme documentare etnografice, care prezintă meșteșuguri și obiceiuri tradiționale din județul Cluj, iar meșteri populari din zona Dejului le vor oferi amănunte despre meșteșugurile tradiționale. Totodată, vor beneficia de tur ghidat în Muzeul Etnografic din oraș. Mai apoi, vor țese brâie în două sau patru ițe, iar cei mici vor confecționa brățări și semne de carte. Obiectele realizate în cadrul proiectului vor fi adunate într-o expoziție, care va fi vernisată vineri, 10 septembrie, la Muzeul Municipal Dej. Expoziția va fi apoi itinerată în mai multe locuri din orașele Gherla și Dej.

„Prin acest proiect se are în vedere promovarea culturii și a meșteșugurilor tradiționale în rândul elevilor, părinților și a cadrelor didactice din zona orașului Dej. Totodată, se dorește transmiterea meșteșugului spre tânăra generație, familiarizarea, cunoașterea și reproducerea brâului, acest element component al portului tradițional” – precizează CJCPCT Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut