Mesajul transmis după ce a fost pus în libertate de clujeanul întemnițat opt ani în China

Clujeanul întemnițat opt în China după ce a fost condamnat pentru fraudă contractuală a fost pus în libertate în 27 martie a.c. Marius Balo, în vârstă de 42 de ani, nu a putut însă ajunge acasă deoarece orașul Shanghai în care a ispășit pedeapsa a intrat în lockdown complet. El spune că i s-au anulat deja două zboruri, însă a reușit să achiziționeze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj-Napoca pe 18 aprilie.

Marius Balo are 42 de ani și a fost arestat în China, la Shanghai, în 2014, sub acuzația de fraudă contractuală, pentru că ar fi primit, 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori. A fost condamnat abia în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare. Cazul său a ajuns în public după ce presa a semnalat că autoritățile române nu s-au implicat pentru a-i oferi asistență românului, încarcerat în condiții vecine cu tortură, într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai.

Deși a fost pus în libertate în urmă cu două săptămâni, Marius Balo a rămas blocat într-o cameră de hotel din cauza restricțiilor impuse după ce numărul de cazuri cu COVID a crescut în Shanghai. Clujeanul a ținut să transmită un mesaj pentru cei care l-au susținut de acasă în perioada în care a fost închis în China.

 

Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost întemnițat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai deoarece orașul a intrat in lockdown complet.. Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reușit cei de acasă să îmi achiziționeze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj pe 18. Sper din suflet ca să nu se anuleze si acest zbor.

Fiind blocat de aproape 10 zile într-o camerî de hotel, am avut la îndemână timp suficient pentru a parcurge o mare parte din articolele și reportajele de presă care s-au publicat în sprijinul meu în ultimii ani. Va mărturisesc, aveam o oarecare idee despre faptul că sunt susținut într-adevăr de cei de acasî. însă nu mi-am imaginat un asemenea efort concertat, timp de ani de zile, al atâtor oameni, încât să ajungă sa imprime cauzei o asemenea anvergură.

Am rămas profund impresionat de generozitatea de care ați dat dovadă, oferind timp și cerneală unei cauze singulare, pierdută în negura timpului la mii de kilometri distanță și practic divorțată de realitatea românilor de zi cu zi. Dumnezeu știe că nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-ați spus despre mine și nu mă oglindesc în caracterizarea de om bun și cinstit pe care mi-ați făcut-o. Dacă mi-ați ști păcatele, v-ați scârbi de mine.. însă nădăjduiesc și eu la mila bunului Dumnezeu, ca acum odată eliberat, să-mi îndrepte pașii pe calea care duce către libertatea aceea, absolută și deplina, libertatea de păcat.

Doresc sa folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine și îl rog pe bunul Dumnezeu va binecuvinteze iar mie să îmi dăruiască putere și pricepere pentru a mă arăta vrednic de încrederea pe care mi-ați acordat-o”, transmite Marius Balo.

În 2020, Fundaţia Doina Cornea a lansat un apel către instituţiile abilitate ale statului român de a face demersurile necesare pentru aducerea în ţară a profesorului român Marius Balo, care a fost condamnat într-o închisoare din China. Apelul a fost semnat, printre alţii, de fostul preşedinte Emil Constantinescu, de Marius Oprea, Gabriel Andreescu, Gavril Dejeu, Leontin Horaţiu Iuhas, Julie Combes.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut