Mesajul premierului Ciucă de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă a transmis, luni, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, că generaţiilor actuale le revine responsabilitatea de a menţine unitatea de eforturi pentru a susţine Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv „din influenţa nefastă a Rusiei” şi a consemna pe deplin lichidarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

„Aducem astăzi un omagiu celor care au realizat Unirea Basarabiei cu România şi au deschis calea Marii Uniri la câteva zile de la promulgarea la Chişinău a legii ce consfinţeşte adevărul istoric al limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc. Salutăm generaţia actuală de politicieni şi oameni de cultură care reuşesc să reaşeze la Chişinău bazele democraţiei, europenizării şi ale identităţii româneşti, asumând drumul comun în Uniunea Europeană. Astăzi ne revine nouă responsabilitatea de a menţine unitatea de eforturi pentru a susţine Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influenţa nefastă a Rusiei şi a consemna pe deplin lichidarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înţelegerea ruşinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler şi Stalin”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El i-a evocat pe înaintaşii care au determinat unirea cu Basarabia. „Ion Inculeţ, Onisifor Ghibu, Vasile Stroescu, Pantelimon Halippa, Constantin Stere sunt numele fruntaşilor români care au determinat unirea şi care au arătat că nici un Imperiu nu poate dăinui. Basarabia a revenit, atunci, la România, după 106 ani. Avea să fie din nou răpită în 1940, printr-un act ilegal şi samavolnic, ascuns într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov. Dar, şi în acest caz, am văzut că politica de Mare Putere, Marile Târguri pe seama statelor mai mici şi ale popoarelor europene sau sferele de influenţă ale fostelor imperii nu pot dăinui. Iar Uniunea Sovietică s-a desfiinţat la finalul lui 1991, deşi Rusia slăbeşte greu strânsoarea teritoriilor vremelnic ocupate şi scapă şi mai greu de vechile metehne ale utilizării forţei. O dovedeşte, astăzi, prin războiul de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei”, a completat Ciucă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut